TUZLANSKI DOSJE

14.04.2016.
Održan Okrugli sto na temu ˝Zapošljavanje osoba sa invaliditetom˝
Tuzlarije


U organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona uz saradnju JU "Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju" Tuzla održan je dana 13.04.2016. godine Okrugli sto na temu "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom".

Primarni cilj Okruglog stola je bio informisati sve zainteresovane o objavljenom Javnom pozivu "Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom" za 2016.godinu i animirati što veći broj aplikanata sa područja Tuzlanskog kantona da uzmu učešće u navedenom Javnom pozivu koji ostaje otvoren do 11.05.2016. godine. U kontekstu naprijed navedenog predstavnici Fonda su informisali učesnike Okruglog stola o aktivnostima Fonda u periodu od 2011. do 2015.godine sa akcentom na dodijeljena sredstva od strane Fonda za Tuzlanski kanton u 2015.godini kroz novčane stimulanse za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, programe i projekte, kao i refundaciju poreza i doprinosa.

Tuzlarije


Neki od konkretnih zaključaka i prijedloga proisteklih iz izlaganje i diskusija tokom Okruglog stola su sljedeći:

- Izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i upošljavanju osoba sa invaliditetom u smislu povoljnijeg položaja postojećih obrta u ostvarivanju prava na učešće u apliciranju za sredstva Fonda po javnim pozivima (inicijativa Obrtničke komore TK)

- Izmjena odnosno dopuna Nacrta Zakona o PIO/MIO FBiH u smislu pružanja mogućnosti djeci i osobama sa invaliditetom da ukoliko ostvare sva prava iz radnog odnosa ne gube pravo na porodičnu penziju, ako su kategorisani kroz trajno rješenje o invalidnosti, bez obzira na dužinu staža, izuzev ukoliko bi dužina njihovog radnog staža dovela do uslova penzionisana za osobe sa invaliditetom (inicijativa Udruženja "Malo srce" Tuzla)

- Formiranje ekspertnog tima za koordinaciju i pomoć pri zapošljavanju svih osoba sa invaliditetom (inicijativa JU "Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i tjelesnim smetnjama u razvoju")

- Kreiranje rječnika zanimanja za osobe oštećenog sluha (inicijativa predstavnika Edukacijsko-rehabilitacijskog falulteta iz Tuzle).

Tuzlarije


Osim navedenog, izneseno je još niz prijedloga s ciljem iznalaženja što povoljnijih modaliteta za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihovog ravnopravnog uključivanja u sve društvene tokove.

Na Okruglom stolu su, osim gore navedenih aktera, aktivno učešće i značajan doprinos dali predstavnici velikog broja udruženja čija su ciljna grupa osobe sa invaliditetom, predstavnici općina Tuzlanskog kantona i obrazovnog sektora.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva će u narednom periodu intenzivirati započete aktivnosti na koordinaciji i animiranju svih aktera koji treba da se ukjuče u omogućavanje zapošljavanja što većeg broja osoba sa invaliditetom.

Priredio(la):