TUZLANSKI DOSJE

14.04.2016.
Kampanja za pravedno društvo i jednake mogućnosti osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini
#PonosniNaSebe
Tuzlarije


U ime devet organizacija osoba s invaliditetom koje su članice Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona, danas su u Tuzli predstavnici Koalicije najavili početak kampanje #PonosniNaSebe čiji je cilj podići svijest javnosti i ukazati da su osobe sa invaliditetom jednako sposobne za velika djela i da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Dokaz za ovo su izuzetne osobe s invaliditetom koje su dale i svakodnevno daju veliki doprinos umjetničkom, kulturnom i naučnom nasljeđu čovječanstva. 

Kampanja #PonosniNaSebe je prva kampanja koju sprovode organizacije osoba s invaliditetom i posvećena je pravima svih osoba s invaliditetom. Kampanja ima za cilj da kroz različite javne aktivnosti u zajednici i putem medija upozna građane/ke o pravima svih osoba s invaliditetom, o sposobnostima i vrijednostima koje krase osobe s invaliditetom, kako bi se na taj način spriječila marginalizacija osoba s invaliditetom i promijenile postojeće negativne predrasude o ovim građanima i građankama. Na konferenciji su o ciljevima kampanje i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću govorili, Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK, Vahid Đulović, predsjednik U.G. za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“ TK i Anes Mehić, član UO U.G. paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Lukavac.

Tuzlarije


Osobe s invaliditetom očekuju da će kampanjom, uticati i podstaći predstavnike vlasti na dijalog kako bi na partnerskoj osnovi radili na poboljšanju poštovanja prava garantovanih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, i na taj način omogućili veće učešće osoba s invaliditetom u društvu.

Govoreći o razlozima koji ih sprečavaju da učestvuju u društvu na ravnopravan način, istakli su da je nedostupnost i neadekvatnost ortopedskih i drugih pomagala i asistivnih sredstava jedan od najvažnijih. Pored očuvanja i unapređenja zdravlja, ortopedska i druga pomagala su osnovni preduslov za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom da ravnopravno sa ostalim građanima učestvuju u svim aktivnostima i segmentima društva: od odlaska u školu, doktoru, u prodavnicu, kod frizera, na posao do aktivnog obavljanja zadataka na radnom mjestu, mogućnosti da čitaju novine, pišu, itd.

Tokom kampanje osobe s invaliditetom će, kod relevantnih vlasti, zagovarati promjene postojećih podzakonskih akata koje regulišu prava na ortopedska i druga pomagala kako bi doveli do izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i poboljšanja kvaliteta života.

Tuzlarije


Zahvaljujući organizaciji MyRight koja implementira program jačanja kapaciteta osoba s invaliditetom i njihovih organizacija okupljenih u 5 koalicija, kampanja će se pored Tuzle, sprovoditi još u četiri regije BiH u Bijeljini, Doboju, Mostaru i Sarajevu tokom 2016. godine.

Na Konferenciji za medije, s ponosom je istaknuto da je i naučnik Stephen Hawking dao podršku kampanji #PonosniNaSebe i dao ličnu poruku koja glasi: „Ako sam ja, s bolešću motorike neurona koja me je potpuno paralizirala, uspio u životu, onda i drugi mogu.“

Tuzlarije


Današnja konferencija je prva u nizu aktivnosti kojima će kampanja javnog zagovaranja „PonosniNaSebe biti predstavljena cjelokupnoj javnosti, pa se već u skoro vrijeme mogu očekivati i ulične akcije aktivizma i potpisivanje peticije za izjednačavanje prava osoba sa invaliditetom.

Predstavnici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona pozivaju medije da podrže kampanju i budu #PonosniNaSebe prikazivanjem promotivnog spota kampanje u svojim programima, uključivanjem osoba s invaliditetom u okviru izvještavanja o svakodnevnim temama i aktuelnostima kao i o napretku zagovaračkih aktivnosti koje će koalicija voditi s ciljem poboljšanja ostvarenja prava na ortopedska i druga pomagala i asistivna sredstva.

Jasminko Bijelić

Priredio(la):