TUZLANSKI DOSJE

15.04.2016.
Susreti mladih iz Njemačke i BiH:
Ko odlučuje u demokratiji?
Nevladina organizacija IPAK – MLADOST GRADI BUDIĆNOST bila je domaćin i mentor internacionalnog susreta mladih iz Njemačke (Jugendakademie Walberberg, Bornheim) i Bosne i Hercegovine (Graeđevinsko-geodtska škola Tuzla). Svrha ovih susreta jeste kontinuiran rad na unapređenja interkulturnih kompetencija i međusobnog razumijevanja evropske omladine.

U okviru projekta „Ko odlučuje u demokratiji“ mladi ljudi, aktivisti IPAK-a, učenici Građevinsko-geodetske škole, direktor i pedagozi) ) boravili su u Njemačkoj u Walberberg devet (9) dana).

Tuzlarije


Učesnici projekta usvajali si vještine Učesnici su radili na razvijanju ličnih kompetencija i vještina, gdje oni mogu donijeti odluku, promjenu i zašto bi se trebali izboriti za svoj glas, kako za demokratiskim deficitom? Također su učesnici radili na prevazilaženju jezičkih i kulturoloških barijera u grupnom i u timskom radu. Trening je podrazumijevao i kulturno zabavne sadžaje.

Razmjena je trajala 9 dana i 15 učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla je putovalo u Wahlbeberg, gdje smo ostajali u prostorijama njihove akademije za mlade.

Bilateralni susret mladih, pod mentorstvom UHO IPAK-Mladost gradi budućnost učesnicima se pruža prostor za razmjenu novih iskustva i znanja, posebno na pronalaženje odgovora na pitanje „Ko čini demokratiju“, kako biti demokrartski građanin i kako sa demokratskim deficitom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Organizacije parnteri iz NGO- sektora i partneri institucija spremno su prihvatili saradnju na projektu. Projekt je svakako prilika da se iz riznice kulturne raznolikosti učesnicima pokažu umjetnički, etnološki, tradicionalni i drugi sadržaji.

Učesnici su smješteni su u IPAK-ovoj «vokacijskoj trening kuci- IOC» u Križevićima kod Zvornika koji raspolaže svim potrebnim resursima za ovakve internacionalne susrete.

Inače, nevladina organizacija IPAK-Mladost gradi budućnost» već osamnaest godina razvija spektar aktivnosti kroz četiri programske oblasti: program omladinskih centara( ljudska, prava, zanatstvo, agrar, socijalno poduzetništvo...), intrekulturna komunikacija i volonterski projekti, mirovni aktivizam ( izgradnja pozitivnog mira, nenasilje, kultura sjećanja...), kultura, zabava, slobodno vrijeme (intrancionilani festivali mira, koncerti, sportske aktivnosti...).

Zahvaljujemo se organizacijama i institucijama koje su na razne načine podržale pripreme internacionalnog susreta. Vjerujemo da će omladina iz drugih zemalja, kao i naši mladi, stečena saznanja i iskustva ugraditi u mozaik razumijevanja naroda kultura i pojedinaca. U tom smislu i poruka cjelokupnog programa „Ko čini demokratiju“ » sama po sebi ima univerzalnu vrijednost.

IPAK-Mladost gradi budućnost

Priredio(la):