TUZLANSKI DOSJE

15.04.2016.
Jedan petak na Brčanskoj Malti
Petak, svi negdje hrle, a nagovještaj vikenda se osjeti i u raspoloženju ljudi. Samo da se radni dan izgura i sve će biti lakše, no ima i onih kojima je ovaj vikend radan. Jedni od njih su i prodavači, učesnici sajma na Brčanskoj Malti koji svakog drugog vikenda u mjesecu okupi entuzijaste koji vjeruju da priroda najbolje zna šta je za čovjeka.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


I ovog vikenda će naši sugrađani moći da pazare sireve, suho meso, ljekovito bilje, proizvode domaće radinosti spravljene sa dosta ljubavi i zdravlja u njima, ali i da nađu neke sadnice cvijeća kojima će balkoni i dvorišta da pokažu svoju punu ljepotu. Ima tu i grnčarije, nakita i svega što vrijedne ruke prave, a tu je, na dohvat ruke, tik u tržni centar i Malu pijacu.

Pijaca je uvijek živa no prodavati se, očito, može i oko nje. Tako motane cigarete, trikotaža i intimno rublje tik uz upaljače, spužvice za suđe, muhalice i ostale, za nadolazeće ljeto potrebne rekvizite, možete već sada kupiti na ogradi mosta. Daleko je od estetike, ali je nužda uvjeravaju nas prodavači. Nije da su baš voljni da se fotografišu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tanki živci i nešto niže od pomenutog mosta pokazuju svoju raskoš. Skraćivanje stabala, orezivanje i uklanjanje grana koje su izrasle iz predviđenih okvira krošnje stabala uz saobraćajnicu nikako nije po volji brojnih prolaznika. Oni gunđaju, psuju, radnici svaku treću tolerišu, ali posao se mora raditi. Da nije tako, posljednji radni dan u sedmici ne bi bio ni upola zanimljiv kao, recimo, ponedeljak. Tad je većina ljudi namrgođena, no petak nema taj peh i svi mu se, nekako, puno više raduju.

Tuzlarije


Tuzlarije


B.K.

Priredio(la):