TUZLANSKI DOSJE

16.04.2016.
Prilazna rasvjeta još nije a ne zna se ni ka´će
Tuzlarije


Informacija, za koju sada znamo da nije tačna, a prema kojoj su počeli radovi na izgradnji prilazne rasvjete, odvela nas je do Aerodroma Tuzla, tačnije do njegove ograde gdje smo očekivali da vidimo da se nešto radi. Od radova i radnika ne bi ni traga ni glasa ali nismo uzalud išli. Prvo, vrijeme je bilo prelijepo, a i posrećilo nam se da je baš tada sletio jedan avion, tačno preko nas.Kažemo "jedan" jer ne znamo o kakvom se letu radi. Mislili smo da ćemo podatke naći na flightradaru24 pa do pristanišne zgrade nismo ni išli. Prevarili smo se, flightradar24 nije zabilježio taj let u 9:55, a kad smo na snimku vidjeli da s donje strane krila piše MARINES, bilo je i jasno što ga nema, let nije bio civilni.

Tuzlarije


Da gospoda "marines" ne bi pomislila da se previše interesujemo za njih, vratimo se rasvjeti. Zvaničnici su više puta do sada izjavili da je projekt prilazne rasvjete završen, pare obezbjeđene ali je zapelo oko imovinsko pravnih odnosa.

Tuzlarije


Od ukupno 900 metara prilazne rasvjete oko 400 metara je unutar aerodromskog kompleksa, dok će ostatak biti izgrađen na zemljištu privatnih lica. Bilo bi logično da se bar tih 400 metara unutar kompleksa uradi kako treba ne čekajući na rješenje imovinsko pravnih odnosa za ostatak trase ali Bosna je ovo. Navodno, problem imovinsko pravnih odnosa postoji i unutar aerodromske žice jer je tih 400 metara trase za rasvjetu u vlasništvu Oružanih snaga BiH.

Postojeća prilazna rasvjeta duplo je kraća od propisane dužine od 900 metara, ima i tri svjetiljke izvan aerodromske žice, a jedan pogled na njih dovoljan je da se razumije zahtjev Wizz Aira da rasvjeta bude dograđena.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Iste svjetiljke se nastavljaju u nizu i unutar žice do piste, a s njima je urađena i poprečna rasvjetna prečka. Pilotima, naviklim da slijeću na aerodrome sa propisanom rasvjetom, ova naša vjerovatno izgleda čudno, da ne ************ neku drugu riječ.

Tuzlarije


Predpostavljamo da neke od čitalaca zanima šta piše na onim tablama postavljenim na svjetiljke izvan kruga aerodroma pa evo jedne uvećane za čitanje.

Tuzlarije


Ako niste to već učinili preporučujemo da pročitate naš raniji tekst Pogledajte šta posada (ne)vidi kada pri slaboj vidljivosti avion spušta na Dubrave

A.M.

Priredio(la):