TUZLANSKI DOSJE

18.04.2016.
Bečki ansambl „Platypus“ nastupio u Tuzli
Nakon gostovanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, bečki ansambl „Platypus“ u nedjelju je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.Ansambl je nastupio u slijedećoj postavci: Kaoko Amano (sopran), Sieglinde Größinger (flauta/alt flauta/bas flauta), Marianna Oczkowska (violina), Tomasz Skweres (violončelo) i Jaime Wolfson (klavir).

- Radi se o ansamblu moderne muzike, a izvodimo djela kompozitora 21. vijeka. Naša skupina postoji već sedam godina, dok Udruženje „Platypus“ radi deset godina. Svi članovi su završili muzičke akademije u Beču, tako se upoznali, i na koncu osnovali ansambl. Zabilježili smo također dosta značajnih nastupa širom svijeta – kazao je za Tuzlarije Jaime Wolfson, jedan od članova ansambla.

Tuzlarije


Na repertoaru su se našla kamerna djela rodonačelnika new complexity stila, Briana Ferneyhougha i renomiranog austrijskog kompozitora Bernharda Langa. Na programu su se također našle kompozicije Ricardoa S. Eizirika i Antonyja A. Svetlichnyja, a zanimljivo je da je upriličena i premijerna izvedba domaćih bh. kompozitora Belme Bešlić-Gál i Dine Rešidbegovića.

Iako se radi o kvalitetnim muzičarima, Tuzlaci nisu pokazali interesovanje za ovaj koncert tako da je u dvorani bilo prisutno jedva dvadesetak ljudi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):