TUZLANSKI DOSJE

18.04.2016.
Problemi putnika koji koriste Aerodrom Tuzla
Zašto nema informacija o očekivanim kašnjenjima i očekivanim vremenima polijetanja?
Tuzlarije


Od prošlog juna WizzAir na Aerodromu Tuzla ima svoju bazu sa jednim avionom čime je potvrđena ozbiljnost partnerstva ove kompanije sa našim aerodromom. Otvaranje baze rezultiralo je uspostavljanjem novih linija i velikim porastom broja prevezenih putnika što daje realnu mogućnost da Aerodrom vrlo brzo počne poslovati bez pomoći iz Budžeta TK.

Uz brojne prednosti, otvaranje baze je pokazalo i jednu manu koja se najviše prelama preko putnika. S obzirom da se svi letovi obavljaju baznim avionom iz Tuzle, pokazalo se da kašnjenje jednog leta izaziva lančano kašnjenje drugih letova. Još veći problemi dešavaju se kada se avion ne vrati u bazu na noćenje pa u pitanje dolaze letovi narednog dana.

Prije otvaranja baze lančana kašnjenja nisu se dešavala jer su avioni s drugih aerodroma dolazili u Tuzlu i vraćali se na polazne aerodrome. Problemi na jednom letu nisu se odražavali na druge letove.

Najsvežiji primjer lančanih kašnjenja započeo je jučer, a nastavlja se i danas. Jučerašnji let iz Tuzle za Stokholm kasnio je u polasku tri sata. Avion je stigao u Stokholm iza 23 sata pa je let iz Stokholma za Tuzlu odgođen za naredni dan, danas u 12 sati. Predpostavljamo da avion nije mogao ranije krenuti za Tuzlu zbog obavezne pauze za pilote, uglavnom, može se očekivati da će današnji letovi iz Tuzle za Eindhoven i Memmingen kasniti u polasku iz Tuzle najmanje po dva sata.

Problem bi mogao biti kašnjenje za Memmingen s obzirom na radno vrijeme tog aerodroma zbog čega se može desiti da avion ostane u Memmingenu na noćenju, a onda bi došli u pitanje letovi iz Tuzle u utorak, posebno jutarnji za Dortmund. U takvoj situaciji Wizz Air obično ubacuje dodatni avion koji dovozi putnike sa drugog aerodroma po redu vožnje ali zato tuzlanski putnici za taj aerodrom kasne više sati.

Sve ovo pišemo da bi putnici razumjeli kako sistem funkcioniše pa i da sami predvide mogući razvoj situacije. Što se tiče Aerodroma Tuzla, sudeći po služnenoj web stranici, on se drži zvaničnog reda letenja pa tako i ovog trenutka (13:05) piše da je let za Eindhoven u 12:50 iako je avion iz Stokholma tek krenuo za Tuzlu u 12 i neće stići prije 14:10 na tuzlanski aerodrom. To znači da bi u najboljem slučaju let za Eindhoven mogao krenuti u 14:50, dakle sa dva sata zakašnjenja. Nije jasno zašto je Aerodromu tako veliki problem da u rubrici "Napomena" napiše očekivano vrijeme polijetanja kad je taj podatak naveden i u ažuriranom planu letenja za bazni avion HA-LWU.

Što se tiče Memmingena, u planu letenja za bazni avion HA-LWU let za Meminngen nije naveden što znači da je velika vjerovatnoća da će Wizz Air poslati drugi avion za Tuzlu da odradi taj let po redu letenja, a da će bazni avion po povratku iz Eindhovena ostati u Tuzli na noćenju što je uslov da sutrašnji letovi budu odrađeni bez kašnjenja.

Podaci koje navodimo u tekstu su javni, svima dostupni, a uz njih Aerodrom Tuzla može doći i do službenih podataka od Wizzaira i aerodromske kontrole letenja kojoj Wizzair mora unaprijed dostaviti planove letenja pa zaista ne vidimo u čemu je problem da se putnicima, kao i onima koji ih prate ili dočekuju, obezbjedi pravovremena i tačna informacija o očekivanim kašnjenjima i očekivanim vremenima polijetanja.

A.M.

Priredio(la):