TUZLANSKI DOSJE

19.04.2016.
Pravni fakultet:
Održano predavanje o procesuiranju ratnih zločina
TuzlarijeNa Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u organizaciji Misije OSCE-a u BiH sudija Odjela za ratne zločine Suda BiH Dragomir Vukoje studentima je danas održao predavanje o temi „Komandna odgovornost“.

Današnja prezentacija za studente je kontinuirana aktivnost Misije OSCE-a u BiH, koja se realizira u saradnji s Pravnim fakultetom UNTZ, kazao je Zlatan Musić, službenik za odnose s javnošću Misije OSCE-a, dodavši da je današnja tema procesuiranje ratnih zločina.

Po njegovim riječima studentima će biti predstavljena interaktivna mapa, koju je Misija OSCE-a napravila, i koja donosi sve informacije o procesuiranim ratnim zločinima na području BiH od državnog i svih lokalnih sudova.

Cilj prezentacije je, kaže on, da pobliže predstavi rad pravosudnih institucija građanima BiH, a posebno studentima koji će da se bave mnogim od pravnih pitanja i da rade na temama koje se tiču zaštite ljudskih prava i krivičnog zakona.

Vukoje je istakao da je studente pobliže upoznao o primjeni međunarodnog humanitarnog prava, kao podgrupi međunarodnog krivičnog prava, te o predmetima ratnih zločina, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, jer je kako tvrdi to područje s kojim se u praksi susreće i koje primjenjuje.

Priredio(la): Agencija Fena