TUZLANSKI DOSJE

20.04.2016.
Čelnica Univerziteta kod premijera
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona i dalje će pružati punu podršku radu Univerziteta u Tuzli, rečeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa novoizabranom vršiteljicom dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli prof. dr. Aidom Crnkić.

Uz čestitke na izboru na ovu veoma važnu poziciju i želje za uspješan rad, premijer je rekao da će Vlada Tuzlanskog kantona, kao što je to radila i do sada, bez obzira na kadrovske promjene, pružati punu podršku radu i daljem razvoju Univerziteta u Tuzli, u potpunosti poštujući njegovu akademsku autonomiju, ali će u svakom slučaju voditi računa o finansiranju Univerziteta, obzirom da se za ove namjene iz budžeta Tuzlanskog kantona izdvaja preko 30 miliona KM.

Govoreći o nezavisnosti Univerziteta, ministar Muratović je istakao da u okvirima akademske autonomije Univerzitet mora voditi više računa o modernizaciji i unaprjeđenju kvaliteta nastave.

Također danas je najavljen i, za kraj ovog mjeseca, zakazani sastanak sa predstavnicima Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA-e), na kojem će biti govora o realizaciji zajedničkog projekta rekonstrukcije i adaptacije jedne od zgrada u Kampusu Univerziteta.

„Kampus je jedan od strateških ciljeva Vlade TK i mi ćemo nastojati da u saradnji sa TIKA-om realizacijom ovog projekta kvalitet studiranja na Univerzitetu u Tuzli podignemo na jedan viši nivo“ rekao je premijer Gutić.

Novoizabrana vršiteljica dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli se premijeru i ministru zahvalila na riječima podrške, te ukratko prezentirala trenutno stanje i aktivnosti koje planira realizirati u narednom periodu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK