TUZLANSKI DOSJE

20.04.2016.
Na prilazu Aerodromu Tuzla kružila dva Wizzarova aviona
Tuzlarije


Jutro je počelo zanimljivo za Aerodrom Tuzla. Na prilazu Aerodroma našla su se dva Wizzairova aviona koji nisu mogli da se spuste zbog magle. Prvo je oko 6:30 doletio avion iz Budimpešte, a onda mu se oko 7 pridružio i avion koji je doletio iz Sofije. Avion iz Budimpešte spustio se oko 8:20, nakon skoro dva sata kruženja. Desetak minuta kasnije spustio se i avion iz Sofije.

Dolazak ovih aviona očito predstavlja Wizzairov pokušaj da prekine lanac kašnjenja letova koji je započet u nedjelju kašnjenjem leta za Stokholm i nastavio se sve do danas. S obzirom da je jučer popodne let za Geteborg pomjeren za danas, uz tri današnja redovna leta za Malmo, Frankfurt i Stokholm, te pomjereni let za Geteborg, Wizzairovi avioni trebali bi da odrade 4 leta.

Od nedjelje pa do danas desilo se niz čudnih situacija. Nedjeljni let iz Tuzle za Stokholm kasnio je tri sata, onda je povratni let iz Stokholma pomjeren za ponedjeljak pa su putnici iz Stokholma u Tuzlu stigli sa četrnaest sati zakašnjenja. U ponedjeljak su se kašnjenja nastavila pa je avion iz Tuzle u Memmingen stigao na kraj radnog vremena ovog aerodroma. Iako se moglo očekivati da će avion prenoćiti na ovom aerodromu ipak je poletio za Tuzlu u 23:30 ali je umjesto u Tuzlu odletio za Beograd. Ujutro je avion stigao u Tuzlu i od tri leta odradio je dva sa zakašnjenjem po dva sata dok je treći za Geteborg odgođen za danas.

S obzirom da Wizzair ne izdaje saopštenja (ne rade to ni druge kompanije) a Aerodrom Tuzla je ograničen ugovorom sa Wizzairom u saopštavanju informacija o letovima ove kompanije, možemo samo na osnovu poznatih podataka pretpostaviti da je bazni avion lociran na našem Aerodromu imao nekih problema te da je iz tog razloga Wizzair danas poslao ova dva aviona.

Avion, koji je došao iz Budimpešte, oko 9:05 odvezao je putnike za Geteborg. Drugi avion, koji je došao iz Sofije, oko 9:30 odletio je za Malme. Prema planu letenja ovog aviona, on se nakon povratka u Tuzlu vraća u Sofiju.

S obzirom da je očit napor Wizzaira da normalizuje saobraćaj sa našeg Aerodroma, poželimo da od sutra avioni lete bez kašnjenja, preusmjeravanja i pomjeranja letova za naredni dan.

Dopuna informacije: Oko 14 sati, u razmaku od petnaestak minuta, oba aviona vratila su se u Tuzlu. Avion, koji je jutros doletio iz Sofije i odradio let za Malmo, oko 14:40 uputio se, naravno prazan, za Sofiju.
Drugi avion, koji je došao iz Budimpešte, odradio je let za Geteborg i nazad, a u 15:05 krenuo je za Hahn. U odnosu na red letenja kasni 2 sata i 20 minuta. S obzirom da u je u planu letenja ovog aviona predvidjen i let za Stokholm, i taj let ce kasniti bar 2 sata i u polasku i u povratku.

A.M.

Priredio(la):