TUZLANSKI DOSJE

21.04.2016.
Najava
Predstavljanje prve zbirke pjesama „Leptirica i ruža“
Predstavljanje prve zbirke pjesama, oblikovane u poetski dnevnik „Leptirica i ruža“ Irene Savić bit će održano u subotu, 23. aprila 2016. godine na Filozofksom fakultetu Tuzla s početkom u 19 časova.


Tuzlarije


Predstavljanje dnevnika organizuju Udruga Lanterna-Providenca, porodica i prijatelji Irene Savić u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli. Osim promocije dnevnika, posjetioci će prilikom dolaska i odlaska moći pogledati stalnu postavku Ireninih slika, izloženu u holu Filozofskog fakulteta.

Kobnog 20. aprila 2012. godine ova mlada leptirica je napustila naš svijet, iznenadno i prerano. Irena je izuzetno voljela T. S. Eliota, u svojoj posljednoj pjesmi napisanoj 15. aprila rekla je „Bila sam Eliotova misao „April je najokrutniji mjesec.....“.

U prvom poetskom dnevniku se nalazi samo jedan dio Ireninih pjesama koje je ona redovno objavljivala na Facebooku, tačnije u pjesničkoj grupi Poeziranje. Pjesme su hronološki poredane u vidu dnevnika i to prema datumu objavljivanja. Dnevnik sadrži pjesme iz 2011. godine i to one koje je objavljivala od semptembra do decembra te godine.

„Uspomenu na moju Irenu čuvam na facebook stranici „In Memoriam Irena Savić – Una Mariposa, Glowing“. Na toj stranici redovno objavljujem njenu poeziju i slike, koje istovremeno dijelim na mnogobrojne poetske facebook grupe iz cijele regije. Nadam se da ću tako uspjeti prikazati njen izuzetno bogat i obiman pjesnički i slikarski opus koji je ostavila iza sebe“, istakla je Irenina mama Alenka Savić

Priredio(la):