TUZLANSKI DOSJE

21.04.2016.
Srebrenik:
Pronađena velika količina prahistorijske keramike u Orman-gradu
Veliki broj fragmenata prahistorijske keramike i tzv. kućnog lijepa, ukupno oko 10 kilograma težine, pronađen je proteklog vikenda na lokalitetu Orman-grad u općini Srebrenik.

Tuzlarije


Naime, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona organiziran je terenski obilazak i rekognosciranje arheološkog lokaliteta Orman-grad u Gornjim Hrgovima. Riječ je o veoma slabo ispitanom nalazištu, inače jednom od svega nekoliko do sada evidentiranih na području općine Srebrenik. Smješteno je na dominantnoj uzvisini na Ormanici, iznad kanjona Tinje.

Tuzlarije


"Radi se o dominantnom uzvišenju sa svim odlikama tzv. gradinskih lokaliteta", kazao je za Fenu Almir Mutapčić, arheolog iz Zavoda.

Po njegovim riječima, sve tri strane su strme, dijelom i nepristupačne padine, dok je pristup širokom, zaravnjenom platou na vrhu moguć jedino sa sjevera.

"Sudeći po površini nalazišta i uočljivim ostacima suhozidnih bedema, moglo se već na prvi pogled pretpostaviti da krije ostatke značajnog prahistorijskog naselja. Nažalost, do danas je ostao potpuno neistražen, što nas je i navelo da na terenu pokušamo prikupiti neka saznanja", kazao je on.

Pregled terena i potraga za nalazima se ipak isplatila.

"Pronašli smo jako veliki broj fragmenata prahistorijske keramike i tzv. kućnog lijepa (ukupno oko 10 kg težine), a sve to na samoj površini ili u humusnom sloju neposredno ispod površine. Stoga nema nikakve sumnje da bi stručna iskopavanja dala veoma značajne rezultate", ističe Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe i voditelj muzejske zbirke iz Gračanice, inače vanjski saradnik Zavoda.

Nažalost, dodao je, ekipa se uvjerila da je lokalitet neposredno ugrožen.

"Primijetili smo tragove kopanja na više mjesta, što govori da su tzv. lovci na starine, koji haraju arheološkim nalazištima u Posavini otuđujući nalaze, već zašli i na prostor općine Srebrenik. Zbog svega toga, trebalo bi što hitnije poduzeti mjere zaštite, prije nego li lokalitet bude uništen", upozorio je.

Do nekih novih spoznaja se ipak i ovom prilikom došlo, ističe Mutapčić.

"Orman-grad je u Arheološkom leksikonu BiH evidentiran kao nalazište iz razdoblja neolita i eneolita. Analizom fragmenata koje smo prikupili ustanovili smo oblike i ornamente tipične za kasno brončano doba. Riječ je, dakle, o višeslojnom lokalitetu", kazao je.

Područje Ormanice, niskog uzvišenja koje odvaja dolinu Tinje od Posavine, veoma je zanimljivo i s aspekta tzv. lokalne povijesti, ističe Ago Mujkanović, profesor historije koji već duže vremena istražuje ovaj prostor.

"Ormanicom je vodio jedan stari put, čija se trasa i danas uočava neposredno ispod našeg nalazišta. Uočili smo tragove stare kaldrme, a narod ga i danas naziva karakterističnim imenom Drum. Radilo se o cestovnoj vezi između Posavine i doline Tinje, kao prirodne prometnice kojom se stizalo u tuzlanski kraj i dolinu Spreče. U narodu je zabilježena i usmena predaja o dva drevna grada: Orman-gradu i Kulin-gradu. Orman-grad smo upravo locirali i obišli, a Kulin-grad bismo mogli vezati za lokalitet Kuline u susjednim Gornjim Hrgovima, koji također planiramo rekognoscirati u dogledno vrijeme", rekao je Mujkanović.

Izvještaj s rekognosciranja će biti uskoro objavljen u nekoj od stručnih publikacija, a postoje i planovi da se prikupljeni materijal prezentira široj javnosti općine Srebrenik putem izložbe, odnosno da obogati tamošnju muzejsku zbirku koja je u začecima.

Priredio(la): Agencija Fena