TUZLANSKI DOSJE

21.04.2016.
Neonatološki simpozij:
Medicina uznapredovala u liječenju novorođenčadi
Prvi neonatološki simpozij pod nazivom "Dan za novorođenče", čiji je organizator Univerzitetski klinički centar Tuzla, održava se danas u našem gradu uz učešće brojnih stručnjaka iz ove oblasti.

Tuzlarije


Pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla, neonatologinja pedijatrica Fahrija Skokić ističe da je prvi simpozij ove vrste organizovan za prikupljanje sredstava za operacioni blok na Klinici za dječije bolesti, a nada se da će postati tradicionalan.

- Novorođenče zaslužuje posebno mjesto, jer je to populacija o kojoj se najmanje priča - kazala je ona.Podsjetila je da je 60-ih godina prošlog stoljeća 95 posto djece koja su dolazila na svijet s težinom od 1.000 grama umiralo, a prema ovogodišnjim statističkim podacima 95 posto njih preživljava, a samo pet posto umire. To je, smatra, pokazatelj koliko je truda uloženo, a znanje, tehnika i oprema uznapredovali.

Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo JZU UKC Tuzla:


Na simpoziju je zastupljena lepeza problema vezanih za novorođenčad, od transporta trudnica do bolnice, do komplikacija koje se mogu desiti tokom poroda, oživljavanje djeteta, reagiranje kod pojave nezrelosti pluća, prenatalna dijagnostika, prijevremeno otkrivanje urođenih anomalija, te otkrivanje poremećaja u rastu i razvoju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Priredio(la): Agencija Fena