TUZLANSKI DOSJE

22.04.2016.
Prvi Simpozij Oftalmologa BiH sa međunarodnim učešćem
Iskustva koja jačaju bh. zdravstvo

Jednodnevni Simpozij posvećen novostima u liječenju bolesti stražnjeg segmenta oka okupio je najeminentnije stručnjake i medicinske uposlenike iz oblasti oftalmologije u Tuzli. Novosti ovog područja medicine su nešto što ima dinamičnu progresiju stoga je međunarodni skup odlična prilika za razmjenu iskustava.

„Klinika za očne bolesti u Tuzli je jedan od pionira u razvoju ovog segmenta oftalmologije kada je u pitanju svakodnevna praksa sa kojom se susreću naši ljekari i osoblje tokom liječenja bolesti stražnjeg segmenta oka.

Tuzlarije


Mi smo preuzeli ulogu da usvajamo, educiramo i prenosimo znanje drugima“, kazao je mr. Zlatko Mušanović, specijalista oftalmologije i član Organizacionog odbora skupa.

Prisutnima se na ceremoniji otvaranja obratio načelnik Klinike za očne bolesti prof. dr. Vahid Jusufović, direktor JZU UKC Tuzla doc. dr. Nešad Hotić i ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Hadžiefendić koji je Simpozij i proglasio otvorenima.
Jedan od prvih edukatora domaćih stručnjaka kada je u pitanju pomenuti segment oftalmologije je prof. dr. Zoran Vatavuk, danas počasni gost Simpozija čije je prisustvo skupu bila prilika da Tuzlaci odaju priznanje za sve što je pružio ljekarima, ali i pacijentima.

Tuzlarije


„Kada se znanjem ovlada ne treba ga čuvati samo za sebe i stoga sam ja ovde stekao prvenstveno prijatelje, a potom kolege. Iako sam pri svakom dolasku u Tuzlu, unazad posljednjih 10 godina naše saradnje, uvijek imao i izrazito teške slučajeve koji su trebali našu zajedničku pomoć, radovao sam se svakom pozivu da dođem. Zadatak ljekara je da pomičemo granice za dobrobit naših pacijenata i tuzlanski ljekari imaju tu ljudsku dimenziju pristupa pacijentu što se ne viđa svugdje u svijetu“, opisao je prof. Vatavuk saradnju sa uposlenicima tuzlanske Klinike za očne bolesti.

Plan je da ovaj skup ima godišnju tradiciju okupljanja sa novim, aktuelnim temama u cilju praćenja svjetskih trendova u okviru domaćih mogućnosti.

B.K.

Priredio(la):