TUZLANSKI DOSJE

22.04.2016.
Danom otvorenih vrata i Ljetnom školom hemije do odgovora na pitanje: Kuda dalje?
Tuzlarije


"Šta god da upiše, posla nema!", "Naše tržište za zasićeno kadrovima svih profila!", "Znanje više nije na cijeni!", samo su neke od floskula koje se svaki dan čuju, i koje, nažalost, djelimično i jesu tačne. Iz godine u godinu stanje na tržištiu rada BiH je sve gore, mladi u nedoumici i pod pritiskom roditelja, a i besparice, sve češće se odlučuju za zanimanja koja će im otvoriti staze odlaska iz BiH.

Tuzlarije


S druge strane privredni subjekti, pa i strani investirotri upozoravaju da na bh.tržištu rada ipak nedostaju kadrovi određenih profila, da kadrovska struktrura određenih institucija i poslovnih jedinica ne prati standarde EU. Najporaznije od svega je činjenica da većina osnovaca nema pravu, profesionalnu pomoć pri odabiru zanimanja tj. srednje škole, zatim da su ograničeni financijskim sredstvima pa rijetko ko od njih uspije pratiti svoje snove i afinitete.

Tuzlarije


Na svu sreću među prosvjetnim radnicima i roditeljima postoje još uvijek oni kojima je stalo do mladih, do njihovog obrazovanja, do budućnosti svih nas. U osnovnim školama pedagozi i nastavnici organiziraju radionice, srednje svoje aktivnosti prilagođavaju ovoj potrebi. Takav je slučaj sa Hemijskom školom Tuzla. Zadnjih 10 godina su nekoliko puta, među zanimanja koja nude, uvrštavali ona koja su nastajala kao rezultat potrebe tržišta.

- Danas naša Hemijska škola nudi zanimanja: mikrobiolog, farmaceut u proizvodnji, web-dizajner, i od septembra, nutricionist - na što smo naročito ponosni. Uvođenjem ovog zanimanja prednjačimo u BiH, jedini smo koji su nakon višegodišnjeg istraživanja i pripremanja programa bili svjesni značaja zdrave ishrane i prevencije pretilosti. Rezultate istraživanja smo pretvorili u djelo. Stručni tim profesora došao je do saznanja da će Evropska unija po postojećim standrardima zahtijevati od svih zdravstvenih, obrazovnih i javnih ustanova gdje se organizira ishrana stanovništva, svih sportskih centara i drugog...tražiti i kadrovsko rješenje tj.poziciju nutricioniste - rekao nam je prof.Mujdin Tokić jedan od članova tima koji je pripremao uvođenje ovog zanimanja.

Tuzlarije


Ove i sve druge informacije o radu Hemijske škole, sekcijama, aktivnostima, kadrovima i ostalim profilima mogli su vidjeti i čuti osnovci koji su bili pozvani, i u velikom broju se odazvali, na Ljetnu školu hemije i Dan otvorenih vrata. Njima je danas data mogućnost da učestvuju u labaratorijskim vježbama, izradi kozmetičkih preparata, dizajniranju, kreativnim radionicama. Posebno značajnim su nastavnici gostujućih škola istakli stručna predavanja iz oblasti zdrave ishrane, očuvanja hrane, ali i utjecaja određenih supstanci na organizam.

Tuzlarije


Osim stručnih predmeta, manifestaciju su obogatili učenici svih sekcija, te profesori općeobrazovne grupe predmeta. Tako je iz kabineta informatike linkom uspostavljena video veza sa učenicima/srednjoškolcima iz Turske kojima su učenici Hemijske škole predstavili BiH, Tuzlu i njene specifičnosti. Zapjevala se i sevdalinka, te kroz online radionicu razgovaralo o orijentalizmima, riječima koje baštinimo i jedni i drugi, pri čemu su učenici Hemijske škole pokazali zavidno poznavanje i bosanskog i engleskog jezika.

Tuzlarije


- Pa mi danas nismo otvorili vrata dobrodošlice samo osnovcima i njihovim nastavnicima, nego i Evropi i cijelom svijetu - čulo se od zadovoljnih učenika koji su bili domaćini ove manifestacije.

Amela Isanović

Priredio(la):