TUZLANSKI DOSJE

23.04.2016.
Senad Mulalić, diplomirani pravnik i pjevač iz Srebrenice
˝Nikad se nisam osjećao kao stranac i izbjeglica u Tuzli˝
Senad Mulalić iz Srebrenice je imao tek sedam godina kada je počela agresija na našu zemlju, i kada je, kao i svi ostali Bošnjaci iz Podrinja, zajedno sa svojom porodicom morao napustiti ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Danas ovaj mladić živi u Tuzli, diplomirani je pravnik, a svojim glasom oduševljava publiku na nastupima širom naše zemlje.

Tuzlarije


Obzirom na godine, bjekstva iz Podrinja se slabo sjeća.

- Postoje blijeda sjećanja i osjećaj dječijeg straha kojeg nikada neću zaboraviti. Bio sam sa mamom u Bratuncu kod nene kada su agresori uveliko zakoračali na teritoriju BiH. Mama i ja smo se ubrzo spakovali i izbjegli u Tuzlu – ispričao nam je Senad.

Iako je bilo ratno stanje, u Tuzli je bilo dosta sigurnije nego u Bratuncu i Srebrenici. Sjeća se da je u jednom stanu živio sa još osam osoba, dok su njegova nena, djed i dvojica daidža živjeli u maloj kući u Kiseljaku kod Tuzle. Njegov treći daidža nije prešao 1995. godine, dok je njegov otac preživio rat.

- U Tuzli su nas dočekali domaćinski. Nikada ni u jednom trenutku se nisam osjećao kao stranac i izbjeglica u ovom gradu. Završio sam prve četiri godine osnovne škole u podrumu. Bio je rat. Ko se sjeća ratnih užasa može samo reći: ne ponovilo se nikome – priča nam Senad.

Muzikom se počeo baviti još u osnovnoj školi. Veli, u njegovo vrijeme, da bi osvojio simpatije djevojaka, morao je znati pjevati ili svirati.

- Tako sam ja počeo da sviram harmoniku, a uporedo, kada sam ostajao sam u kući, pjevao sam, jer sam se stidio da pustim glas pred drugima. I to su bili neki moji počeci. Kasnije je to postala ozbiljna profesija – govori nam Senad.Ovaj mladić je u proteklim godinama nastupao u muzičkim emisijama televizije Hayat, kao što je emisija „Zvijezda možeš biti ti“(ZMBT), gdje je skrenuo pažnju na sebe svojim interpretacijama i pjevačkim sposobnostima.

- To mi je u velikoj mjeri pomoglo. Marketing i promocije su veoma bitne stvari u ovom poslu, a pogotovo u današnje vrijeme – kazao nam je ovaj Podrinjac.

Trenutno svira i pjeva u mnogim krajevima naše zemlje. Veli, ako se ikada ukaže prilika, volio bi da radi u svojoj struci.

- Ali, ljubav prema muzici nikada neće nestati i time ću uvijek da se bavim, ili privatno ili profesionalno - dodao je on.

Srebrenicu posjećuje kada god ima vremena, a tokom ljeta u rodne krajeve odlazi češće.

- To je najljepši kraj na svijetu. Toplo preporučujem svakome da posjeti ove naše krajeve, da uživa u našim rijekama i netaknutoj prirodi – ispričao nam je Senad.

Autor: JP JS RTV Srebrenica

Priredio(la):