TUZLANSKI DOSJE

23.04.2016.
Podrška potencijalnim investitorima
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministri industrije, energetike i rudarstva i razvoja i poduzetništva Srđan Mićanović i Nermin Hodžić, razgovarali su jučer sa potencijalnim italijanskim investitorom u oblast obućarske industrije Antoniom Amoriellom i njegovim saradnicima.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona upoznala je investitore sa privrednim i industrijskim trendovima u našem kantonu, s posebnim akcentom na industriju kože, obuće i gume.

- Na području našeg kantona rade dvije velike i nekoliko manjih kompanija koje se bave ovom djelatnošću, i koje u posljednje vrijeme bilježe izvjestan industrijski rast i razvoj rekao je premijer Gutić, misleći prije svih na kompanije Intral BH i Fortunu, kao i Boxmark, renomiranu kompaniju za proizvodnju tekstilne i kožne dijelove za autoindustriju, koji je odnedavno prisutan na području našeg kantona.

- Tuzlanski kanton ima historiju i iskustvo u ovoj industrijskoj grani, ali je nažalost tranzicija iz jednog u drugi sistem dovela do propadanja nekih kompanija istakao je premijer Gutić.

Italijanski investitori izrazili su interes da u Tuzlanskom kantonu otvore prije svega magacinske i distributivne centre kako bi obućarsku, te industriju kože i gume snabdijevali potrebnim repromaterijalima i novim tehničko – tehnološkim rješenjima.

Premijer i ministri su goste upoznali da Vlada Tuzlanskog kantona nema kapitala i upravljačkih prava u kompanijama koje se bave ovom djelatnošću, ali da će u želji da pomognu našim kompanijama da bolje i kvalitetnije posluju, te iznađu nove izvore neophodnih resursa u proizvodnji, već danas stupiti u kontakt sa odgovornim osobama u ovim kompanijama i pokušati organizirati njihov međusobni sastanak.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK