TUZLANSKI DOSJE

23.04.2016.
Proljetni sajam u Simin Hanu:
Prilika za jačanje lokalne zajednice
Agora centar, uz podršku prijatelja, i ove je godine organizator Proljetnog sajma u Simin Hanu, na lokalitetu ispred zajedničkih prostorija Mjesne zajednice.Lokalna manifestacija u potpunosti organizovana angažovanjem lokalnih aktivista i uz upotrebu resursa lokalne zajednice u cilju promocije građanskog aktivizma.

„Danas su tu sa nama brojna lokalna udruženja, formalne i neformalne grupe, ali i pojedinci koji prezentuju svoj rad ili proizvode. Mali poduzetnici nam se pridružuju dugi niz godina, koliko zapravo Sajam i postoji, a raduje nas činjenica da više od 50 građana aktivistički učestvuje u njegovom organizovanju, kreiranju i osmišljavanju“, kazala je Sabina Sinanović Ćatibušić, izvršna direktorica Agora centra Tuzla .

Kupiti sadnice cvijeća, probati kotlić ili ćevapčić sa roštilja, kupiti sok, naučiti osnove izviđačkih vještina, kupiti loz i učestvovati u tomboli, zasladiti se kolačima, kući ponijeti nešto od zimnice, kupiti rukotvorinu po želji, zaigrati šah, zapjevati uz brojne izviđače, a potom provjeriti pritisak i isti regulisati fildžanom mirisne kafe i lokumom samo su neke od mogućnosti ovog sajma za svakog posjetioca.

Tuzlarije


Tuzlarije


Građani mu se rado odazivaju, najmlađi učesnici odavno krenu sa pripremom recitala i umjetničkih tačaka, no i ostali učesnici se o njemu propituju već s početka godine.

„Učesnici su shvatili važnost prepoznatljivosti našeg lokalnog sajma tako da udruženja penzionera, sekcija lovaca ili recimo rafting klub imaju prepoznatljive štandove gotovo sve ove godine, a svaki novi učesnik koji nam se pridruži uvijek upotpuni šaoliku ponudu našeg Sajma. Osim prezentacije, Sajam nudi i mogućnost prodaje i kupovine tako da je ovo odličan pokazatelj sa kakvim resursima jedna zajednica raspolaže i koliko im možemo dati podrške ukoliko kupovinu baziramo na domaćim, lokalnim proizvodima“, navela je Sinanović Ćatibušić.

Mnoge zajednice su zainteresovane da u svojim sredinama imaju sajam poput ovoga i zaista bi to upotpunilo ponudu grada u turističkom smislu, no činjenica je da to ostaje teško ukoliko zajednica nema istu viziju i ne diše jednim plućima. Okupljanje građana barem na jedan dan u cilju druženja i upoznavanja sa onim što rade pomaže uvijek kada pomislimo da nema na koga da se oslonimo. Zajednica je jaka koliko je jak njen najslabiji član, a to se često zaboravi.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


B.K / S.P.

Priredio(la):