TUZLANSKI DOSJE

24.04.2016.
U Tuzli oduzeta krijumčarena tekstilna roba vrijedna 53.000 KM
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u regionalnom centru Tuzla privremeno oduzeli tekstilnu robu u vrijednosti 53.000 KM.

Tuzlarije


Na osnovu višemjesečnog rada i operativnog saznanja, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za obavještavanje UIO iz Regionalnog centra Tuzla, izvršili su provjeru porijekla robe kod jednog obveznika u općini Pelagićevo.

Prilikom izvršenih provjera obveznika utvrđeno je da se u objektu nalazi roba stranog porijekla, uglavnom iz Republike Turske i to: muških šorceva 2.085 komada, muških šorceva, , Adidas“ 340 komada, muških šorceva, , Nike“ 570 komada, muških trenerka-kompleta 82 komada, muških majica 51 komad, donji dio treneraka 67 komada, saopćeno je iz UIO.

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 53.000 KM, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o provedenom carinskom postupku prilikom uvoza robe u BiH, već se radi o krijumčarenoj robi u carinsko područje Bosne i Hercegovine.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Priredio(la): Agencija Fena