TUZLANSKI DOSJE

25.04.2016.
22. Kadetsko i juniorsko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine u šahu
Ismet Mešić treću godinu za redom prvak Federacije BiH
Ismet Mešić, član tuzlanskog Inzio-Tušnja, osvojio je prvo mjesto na 22. kadetskom i juniorskom prvenstvu Federacije Bosne i Hercegovine u šahu u konkurenciji kadeta do 10 godina. Dodatni kriteriji su odlučili da se drugi tuzlanski predstavnik Enis Osmić ne okiti medaljom i plasira na državno prvenstvo.

Tuzlarije


Prvenstvo je održano od 21. do 24. aprila 2016. godine u Kulen-Vakufu. Igralo se sedam kola po švicarskom sistemu, uz tempo igre sat vremena po igraču.

Poredak:
1. Ismet Mešić (Inzio-Tušanj, Tuzla) 6
2. Xhonatan Zenelaj (Igman, Konjic) 5, 5
3. Danis Fejzić (Stari Grad, Sarajevo) 4, 5
4. Nasir Radača (OŠK Junior, Sarajevo) 4, 5
5. Enis Osmić (Inzio-Tušanj, Tuzla) 4, 5........

Ismetu Mešiću je ovo treća uzastopna titula u Federaciji BiH, jer je prethodne dvije godine također bio najbolji, ali u konkurenciji kadeta do 8 godina, dok je Enisu Osmiću nastup u Kulen-Vakufu bio prvi nastup van područja Tuzlanskog kantona. Ismeta i Enisa ponedjeljkom i petkom u prostorijama ŠK „Inzio-Tušanj“, u okviru škole šaha, trenira Andrija Obad..

Prvenstvo Bosne i Hercegovine održat će se od 15. do 18. maja u Banji Vrućici. Očekuje se da će se borba za prvaka države voditi između Ismeta Mešića (prvak BiH 2014. viceprvak BiH 2015, prvak Federacije BiH 2016.) i Slobodana Pištalovića (prvak BiH 2015, prvak RS 2016. godine).

Nadamo se da će Ismet u Banji Vrućici ponoviti rezultat iz 2014. godine i drugi puta postati prvak kadetski Bosne i Hercegovine u šahu.

Boris Budimir

Priredio(la):