TUZLANSKI DOSJE

26.04.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Iako su poslijepodne mogući pljuskovi za sada je vrlo lijepo i sunčano. Izgleda da će april biti vrlo promjenjiv.

S proljećem počinju razni poslovi, sadi se cvijeće, sređuju baštice (ko ih ima), kreči, renovira i slično. Baš sam vidjela kako u jednoj od onih starijih zgrada renoviraju stan, jedan vanjski zid su skroz izbili i stavili staklo, a na drugom je kao staklena balkonska ograda. Vjerujem da će stan biti zanimljivo uređen ali što se tiče uklapanja sa ostalim stanovima i okolinom, od toga nema ništa. Sve izgleda pomalo kao kad da bi na one kolibe u Sojeničkom naselju stavili staklene krovove.

Tuzlarije


Nešto se to kod nas pokušava uraditi sa uvođenjem urbanističkog reda, odluke se usvajaju ali od realizacije nema ništa. Ni balkoni se ne bi trebali zatvarati kako se kome sviđa ali ih je većina već zatvorila kako je kome odgovaralo. Klime, satelitske antene, sve se to postavlja na fasadu, malo je zgrada koje izgledaju onako kako je nekad neki arhitekta zamislio.

Tuzlarije


Pojava drastičnog mijenjanja vanjskog izgleda zgrada podsjeća na drugu pojavu, koja je kod nas dosta uobičajena, da se unutrašnjost kuće i dvorišta drži uredno, i stalno se priča o toj nekoj čistoći, a na par metara od te čistoće je smeće. Ne mogu baš da shvatim kako ljudi mogu da uživaju u prelijepo uređenom dvorištu s pogledom na smeće s druge strane ograde. Mi jednostavno nemamo izražen osjećaj za mjesto gdje živimo i društvo koje nas okružuje. Tu smo totalni individualci. Negdje ne smiješ ni veš staviti da se suši gdje hoćeš, a kod nas možes rušiti zidove, samo svoj dio oko prozora ofarbati, imati totalno različite prozore i da ne nabrajam.

Tuzlarije


Jučer sam spominjala isbore u Srbiji a zaboravila sam napisati da je na lokalnom nivou prošla jedna stranka koju su onako iz zezanja osnovali malo prije izbora. Zove se "Beli - Samo jako", slogan joj je "Sarmu probo nisi", i ušli u Skupštinu Mladenovca sa mislim 13 mandata. Pričali su da će napraviti more u Srbiji, govorili da im je cilj da se obogate, zezali, i eto prošli. Najbolje je što će zaista i dobivati novac kao odbornici.

Tuzlarije


Zbog najavljenih promjena oko penzija mnogi su požurili da odu u penziju pa je tako zbog enormnog povećanja broja penzionera upitna redovna isplata penzije. Jučer borci, a sada i penzioneri najvaljuju proteste. Sve je više penzionera, a manje radnika.

Za kraj jedna od novijih pjesama koju je snimio Gibonni, koliko sam shvatila riječ je o albumu Familija koji su zajedno radili dva dobra prijatelja i muzičara Oliver Dragojević i Zlatan Stipišić Gibonni.S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 6 djevojčica i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 228 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 26.04.2016. godine krv je darovalo 68 davalaca.

Priredio(la):