TUZLANSKI DOSJE

28.04.2016.
Obilježen Svjetski dan zdravlja i sigurnosti na radu
˝Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive radnike˝
Danas je Svjetski dan zdravlja i sigurnosti na radu. Obilježavanje je sastavni dio Globalne strategije zaštite na radu Međunarodne organizacije rada. Taj dan sindikalni pokreti iz cijelog svijeta odaju počast svim radnicima koji su poginuli na radu ili umrli od posljedica profesionalnih bolesti.

U organizaciji Udruženja za protiveksplozivnu zaštitu, sigurnost radne i životne sredine AtEx, danas je održana press konferencija kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici sindikata TK i FBiH.

Tuzlarije


Na poziv Rafe Jozića, predsjednika Udruženja AtEx, na početku press konferencije odata je počast nastradalim radnicima jer se i sam Dan zdravlja i sigurnosti na radu obilježava pod motom "Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive".

Na press konferenciji se govorilo o nastojanjima da se usvoji Zakon o radu jer, prema riječima članova Udruženja AtEx, stanje u FBiH je zabrinjavajuće. Na snazi je Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine, naslijeđen od SRBiH. Prije desetak godina usvojen je tekst novog zakona koji je prošao i javnu raspravu ali nije došlo do usvajanja. Prošle godine na sjednici Vlade Federacije BiH usvojen je Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, prošao je usaglašavanje na Ekonomsko – socijalnom vijeću Federacije, i sada se čeka upućivanje u dalju parlamentarnu proceduru.

Iako je u pitanju vrlo važan zakon, čijim bi se usvajanjem i implementacijom poboljšalo stanje u oblasti sigurnosti na radu, nadležni ne pokazuju poseban interes iako je jasno da se zakon star 27 godina mora mijenjati zbog zastarjelih standarda i razvoja tehnologije.

Univerzitetski profesor Zvjezdan Karadžin govorio je, između ostalog, i o važnosti preventivnog djelovanja, koje je u konačnici i isplativije.

Realnost je da se u BiH zaobilazi činjenica da je bolje ukloniti ili umanjiti opasnost da se nesreća dogodi nego snositi posljedice nesretnih slučajeva. Profit je bitniji od bezbjednosti ljudskih resusra, te zaštita na radu, kao skupa investicija, pada u sjenu finansijskih ciljeva preduzeća.

Tuzlarije


Jasno je da imamo dovoljno stručnjaka koji svojim znanjem mogu doprinjeti boljem stanju zaštite na radu, na potezu su nadležne vlasti koje trebaju donijeti bolje i primjenjivije zakone o zaštiti na radu, te početi preuzimanje evropskih sigurnosnih direktiva, omoguće poslodavcima njihovu primjenu, te na taj način obezbijede sigurna radna mjesta i pravo na dostojanstven rad.

Za nadati se je da će riječi članova Udruženja AtEx čuti i nadležni.

S.M.

Priredio(la):