TUZLANSKI DOSJE

28.04.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Fino je danas vrijeme, drago mi je zbog djece koju je gradonačelnik Imamović pozvao na provomajsko druženje. Mogli su roštiljati, a kako se oni raspjevaju, rasplešu, to treba vidjeti. Divna je ta njihova radost, tako malo im za sreću treba, ono grubo rečeno, kao da su zdravi a ne sa posebnim potrebama pa im nije teško ugoditi. Sunce, cvijeće, kafa, malo priče sa prijateljima, ma kakvi, samo se kuka, a onda dođe dijete u invalidskim kolicima koje ne skida osmijeh sa lica.

Tuzlarije


Gradonačelniku Imamović se mogu tražiti mane i loši potezi ali mora mu se priznati osjećaj za djecu. Organizuje to prvomajsko druženje sa djecom iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja i djecu sa posebnim potrebama od kako je na vlasti, pa ako je to i politički potez, neka je, neka svako od onih na vlasti uradi nešto slično pa će biti više osmijeha na tim malim licima.

Tuzlarije


U organizaciji Udruženja za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine organizovana je press konferencija na kojoj se govorilo o sigurnosti na radu. Zanimljiva je to i široka tema ali koja ne zanima previše one na vlasti. Nadam se da će usvojiti prijeko potreban zakon koji reguliše tu oblast.

Dok su na pressu pričali o radnicima i uslovima na radnom mjestu, radnici "Tuzla kvarca" su se popeli na jedan od silosa uz prijetnju da će skočiti. Četiri radnika se popelo, pa onda i direktor, pa je jedan sišao, a drugi su ostali. Obično su radnici protiv direktora a ovdje je direktor s njima, samo što on ne štrajkuje glađu. Nadam se da nisam u pravu ali sve mi miriše na manipulaciju radnicima. Oni prozivaju i traže samo premijera Begu Gutića, zamjeraju mu što ih nije posjetio, što je kopanje grobnih mjesta nazvao performansom. Teško da će na taj način doći do koncesije jer je Gutić jasno rekao da od koncesije nema ništa dok se ne izmire povelika dugovanja.

Tuzlarije


Tako je to u mnogo čemu, gdje god se aplicira na neki tender, za neka sredstva, traže potvrdu da si izmirio sve obaveze prema državi, ako nisi alahimanet. Bez obzira na sve, ko je u pravu ko nije, meni je žao radnika, žao mi je svih koje život dovode u stanje očaja pa ne reaguju racionalno.

Na slikama se vidi kako su nam pune bašte kafića. U centru grada su više mlađi a oko, konkretno tržnog na Brčanskoj, glavni su penzioneri. Sjede, pričaju, malo okolo gledaju. Nije to kao prije kada se jastuk na prozor stavljao da se laktovi ne nažuljaju dok se razabere šta ima po mahali. Neka ih, lijepo je da se ima i s kim kafa popiti.

Tuzlarije


Radnici Komunlaca kose travu pa sam i njih malo slikala, da imaju za uspomenu. Slikala sam i gužvu u jednom od dvorišta, a situacija je slična kod svih. Oko 16 sati na snazi je vožnja u stilu ajkule, kruži se dok se ne nađe negdje mjesto. Neke samoprozvane "hadžije" zauzmu ili rezervišu i po dva mjesta. Posebna bahatost se primjećuje kod onih sa većim kolima, to je ono “ko je ko ja”. Duša mi je stati na "nečije" mjesto. Skoro mi jedan, koji je doselio prije par godina, nakon šoka kada je vidio da sam stala na mjesto koje je pikirao, rekao "hajde možes malo stati". Sva sreća da znam brojati do 100 inače bi svašta bilo. Sad mi je jasno kako neki dođu u situaciju da spominju gdje su rođeni, od kada negdje stanuju, gdje im se rodio otac, djed, pradjed.

Udahni, diši duboko, ne obraćaj pažnju.

Tako dragi moji, lijep vam ostatak dana, ako niste jagnje rezervisali sutra je zadnji dan, a ćevapa, sudžukica, pljeskavica, brizli, ražnjića, kobasica i ostalog, bude i za sam Prvi maj. Da mi to kako treba proslavimo, a biće posla i zaštite na radu.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 2 djevojčice i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 184 intervencija

Vatrogasci - imali su 7 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 28.04.2016. godine krv je darovalo 118 davalaca.

Priredio(la):