TUZLANSKI DOSJE

28.04.2016.
Kolo srpskih sestara:
Šarena jaja za 1.500 sugrađana
Uoči svakog Vaskrsa, a za potrebe tuzlanske pravoslavne crkve, članice Kola srpskih sestara Tuzla ofarbaju vaskršnja jaja koja se djele na službi. To im pričinjava veliko zadovoljstvo jer ta jaja dobijaju svi oni koji na praznik dođu u crkvu, neovisno od imovinskog stanja ili društvenog položaja, ali i religijskog uvjerenja.

Tuzlarije


Zbog velike količine jaja koja treba pripremiti sveštenicima za vjernike bojenje se započinje nekoliko dana prije praznika. Za tako obiman posao u tuzlansku pravoslavnu crkvu dolazi veliki broj aktivista kako bi se sve na vrijeme uradilo.

- Svake godine na Veliki četvrtak i Veliki petak članice Kola srpskih sestara se okupe i skupa farbamo jaja za Vaskrs. Ove godine planiramo da podijelimo 1. 500 šarenih jaja - kazala je za Tuzlarije Sanja Hajdukov, članica Kola.

Tuzlarije


Jaja se farbaju na potpuno prirodan način, laštilom, tako da dobiju lijepu crvenu boju koja simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Na jajima se ispisuju riječi "Hristos voskrese" i kalendarska godina.

Kako će vaskršnja jaja biti dekorisana zavisi od onoga što se želi dobiti. Razni ornamenti mogu se napraviti obrisima djeteline ili nekih listića, a mašta je ta koja će u djelo da pretvori svaku zamisao. Metoda oslikavanja voskom jedna je od popularnijih, ali sve zavisi i od kvalitete jaja. Iskusnije domaćice znaju da su najzahvalinija jaja sa bijelom ljuskom jer se na njih primi svaka boja u tonu kakav se želi dobiti.

Ove godine šarena jaja biće podijeljena i štićenicima Doma za djecu bez roditeljskog staranja, a tradicionalno će se posjetiti i Dom penzionera kako bi i njihovi stanari osjetili čaroliju ovog praznika.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):