TUZLANSKI DOSJE

29.04.2016.
˝Dječiji kutak˝ u Tuzli je domaćin NTC radionica od 14.05.2016.
"Pustite dijete da skače po krevetu do mile volje .... Čak i ako padne, veća šteta od toga bit će da mu zabranjujete spomenute igre jer mu na taj način usporavate razvoj mozga" – poruka autora NTC-a dr. Ranka Rajovića.


Tuzlarije


Period do sedme godine života je najdragoceniji za formiranje novih sinapsi u mozgu "Kako stimulisati velike potencijale naših mališana prije polaska u školu?", pitanje je na koje odgovara program NTC sistem učenja

Mnogi roditelji, ne znajući, onemogućavaju pravilan razvoj svoje djece. Pretjerano gledanje televizije, igranje video igrica. nedostatak grafomotoričkih aktivnosti, fizička neaktivnost - oštećuju i smanjuju razvoj pojedinih bioloških potencijala.

Bitno je da se u predškolskom uzrastu u svakodnevni rad unesu elementi koji dokazano stimulišu mentalni razvoj djece, ali i specifične vježbe koje razvijaju koordinaciju pokreta i motoriku i na taj način sprečavaju poremećaj koncentracije i pažnje u kasnijem periodu života. Jednako je važno da se razvija i brzina razmišljanja i zaključivanja (funkcionalno znanje) kroz koju pratimo darovitost dece.

Program se realizuje u tri faze, u malim grupama uz angažovanje NTC saradnika Nikola Tesla centra, Novi Sad.

· Dodatna stimulacija razvoja sinapsi (vježbe za motoriku, grafomotoriku i akomodaciju oka),

· Stimulacija razvoja asocijativnog razmišljanja: Nivo 1. apstrahovanje, vizuelizacija; Nivo 2. apstraktna klasifikacija i serijacija; Nivo 3. asocijacije, muzika;

· Stimulacija razvoja funkcionalnog razmišljanja: 1. Zagonetne priče; 2. Zagonetna pitanja, konvergentno razmišljanje; 3. Stimulativna pitanja, divergentno razmišljanje.

Međunarodni tim stručnjaka je učestvovao u kreiranju programa (Italija, Češka, Singapur, SAD i Srbija) iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija.

Autor programa je dr Ranko Rajović, osnivač i predsjednik Mense Srbije, dobitnik prestižne međunarodne nagrade za najveći intelektualni doprinos društvu od strane Svjetskog borda Mense.

Koautor programa je Uroš Petrović, pisac za djecu.

U kreiranju programa učestvovao je međunarodni tim stručnjaka (Italija, Češka, Singapur, SAD i Srbija) iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija. Program se sprovodi u 14 država Evrope uz podršku Ministarstva obrazovanja (Srbija, Slovenija, Češka i Crna Gora), UNICEF-a (BiH) i obrazovnih institucija (Hrvatska, Norveška, Italija, Rumunija…).

NTC - skraćeno od Nikola Tesla centar, savremeni metod učenja u skladu sa modernim neuropsihološkim saznanjima.

Tuzlarije

Priredio(la):