TUZLANSKI DOSJE

30.04.2016.
Narodno pozorište Tuzla
Mjesec maj obilježen gostovanjima i premijerom

U toku obilježavanja 67 godina rada Narodno pozorište Tuzla za svoju publiku u maju mjesecu, uz novu premijeru, pripremilo je i nekoliko zanimljivih gostujućih predstava.
Tuzlarije

Tako da već nakon prvomajskih praznika u srijedu, 4. maja sa početkom u 20, 00 sati Gradsko kazalište „Zorin dom“ iz Karlovca gostuje sa nagrađenom predstavom „Karlstadt Kunst Cabaret“ u režiji Peđe Gvozdića. Riječ je o satiričnoj, muzičko-plesnoj predstavi koja na duhovit i zanimljiv način kritikuje hrvatsku političku scenu, društvo i mentalitet.

Tuzlarije


„Karlstadt Kunst Cabaret“ izvode Karlovački pelivani koji u ovom pozorišnim komadu progovaraju o onome što se mnogi plaše reći. Glume, plešu i pjevaju: Peđa Gvozdić, Giulio Settimo, Vanja Gvozdić, Adam Skendžić, Nenad Pavlović, Ivan Ćaćić, Petra Cicvarić, Sara Lustig, Petra Šarac, Azra Gorić, Nino Pavleković, Dominik Karakašić.

Tuzlarije

Karlovčani u Tuzli gostuju i sa lutkarskom predstavom „Još si zelen!“ 5. maja 2016. godine i oni će ovu predstavu izvesti u dva termina u 10, 00 i u 12, 00 sati. Predstavu mogu gledati sve generacije, od vrtićke dobi da naših djedova i baka. Režiju i tekst za predstavu „Još si zelen!“ potpisuju Peđa Gvozdić i Giulio Settimo.

Tuzlarije


U ponedjeljak 9. maja, Narodno pozorište Tuzla, ugostit će Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba. Istog dana u 20, 00 sati glumačka ekipa Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Vilim Matula i Rakan Rushaidat će tuzlanskoj publici izvesti predstavu „Jazavac u Kerempuhu“, autorski projekat Olivera Frljića, jednog od najhvaljenijih, ali i najprovokativnijih reditelja današnjice. Reditelj Frljić je sa „Jazavcem“ napravio odličnu satiru trenutnog stanja društva, a publici je to predstavio u formi stand-up komedije.
Tuzlarije

U pauzi između gostujućih predstava tuzlanski glumci pripremaju novi projekat. U mjesecu maju na tuzlansku scenu dolazi „Vojcek“ od Georga Büchnera. Režiju radi Iván Funk reditelj iz Mađarske. Glumačku ekipu predvodi Midhat Kušljugić u ulozi Vojceka, a ostatak impresivne ekipe čine: Ivana Perkunić, Nenad Tomić, Milenko Iliktarević, Boris Balta, Denis Hadžić, Remira Osmanović, Siniša Udovičić i Dalibor Brkić. Premijera tuzlanskog „Vojceka“ je u petak, 13. maja sa početkom u 20, 00 sati.

Već sutradan, u subotu 14. maja u Narodnom pozorištu Tuzla gostuju „Kauboji“ Narodnog pozorišta Kikinda. Režiju predstave „Kauboji“ po tekstu Saše Anočića potpisuje poznati reditelj iz Srbije Kokan Mladenović.
Tuzlarije
„Kauboji“ su lijepa ljudska, pozorišna priča, ali i raskošna komedija. Predstava se bavi pozorištem. Priča prati sudbine 57 likova, koje tumači 11 glumaca: Dragan Ostojić, Đorđe Marković, Marko Gvero, Nikola Joksimović, Branislav Knežević, Emina Elor, Miljan Davidović, Gordana Rauški, Branislav Čubrilo, Slavoljub Matić i Tanja Markov.
I u drugoj polovini mjeseca maja Narodno pozorište Tuzla planira da svojoj publici priredi nekoliko zanimljivih predstava, tako da će pored izvođenja svojih repertoarskih predstava na tuzlanskoj sceni upriličiti i još nekoliko gostovanja.

Priredio(la): Narodno pozorište Tuzla