TUZLANSKI DOSJE

30.04.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dosta je lijepo danas, da hoće ovako i sutra biti, i ne treba bolje. Pravim meraklijama ne smeta puno ni kiša, posebno onima koji idu po vikendicama gdje imaju natkrivenih prostora pa se može i roštiljati i gledati kako kiša pada.

Najbolje su mi forumske teme o cijeni jagnjetine i načinu pripreme. Oni koji neće sami da peku imaju dosta pekara i mesnica koje to rade ili prodaju po kilogramu. U bivšem Merkatoru je recimo kilogram pečene jagnjetine 27 KM. Inače i nisam neki njen ljubitelj, izgleda da je više vole oni koji je zaljevaju alkoholom, najčešče pivom.

Tuzlarije


Ne čudi me više pomama našeg naroda kada su praznici u pitanju. Toliko je problema, toliko se sluša o bolestima, umiranju pa se ti praznici jedva dočekaju da se malo odmori od svega. Neko vole otići do izletišta u okolini, neki se pokupe pa odu dalje bilo gdje. Dosta naših voli skoknuti do mora, lijepo je i kada nije sezona kupanja. Bar meni je svaka vansezonska posjeta moru prilika da i šta vidim i radim drugo osim samo da se sunčam i kupam.
Naši Tuzlaci kada otkriju neko mjesto gotovo je, ima tako par mjesta gdje više našeg naroda nego na nekom lokalnom izletištu. Bolje je šutiti kad se otkrije novo mjesto jer se onda ne može rahat proći od silnih "hej đesi”.

Tuzlarije


Napokon je okončana drama radnika "Tuzla kvarca". Možemo samo da mijenjamo nazive firmi, sve je manje-više isto. Prvo radnici najave štrajk, niko ništa, pa štrajkuju danima, mjesecima, postavljaju šatore, onda počinje štrajk glađu, pa obijaju da uzimaju i lijekove, prijete samoubistvom i nakon toga neko se udostoji da vidi šta je i kako je.

Tuzlarije


Gradonačelnik se zna prvi pojaviti, evo i sada je. Iako nije u njegovoj nadležnosti pomogao je u iznalaženju rješenja, pa je još iz Tekuće rezerve, kojom on raspolaže, obezbjedio po 250 KM za 35 radnika. Sa Hamzom Šarićem, vlasnikom kompanije "Tehnograd company", dogovoreno je da njegova firma uzme koncesiju, a da iskopavanje pijeska rade radnici "Tuzla kvarca". Naredni dan je i premijer Bego Gutić primio direktora Šarića da bi bilo obznanjeno da je postignuti dogovor rezultat ranije započetih razgovora između premijera Gutića i gospodina Šarića. Tako su premijer i gradonačelnik bratski podijelili političke poene na ovom slučaju. Možda nisam u pravu ali tako sam to vidjela.

Tuzlarije


Nije to toliko ni bitno, važnije je da se ljudi dovode skoro do ludila, da je svima koji već imaju oko 30 godina staža a nemaju stabilan posao, vrlo teško. Teško nalaze novi posao, ko će zaposliti nekog u tom godinama ako nije u pitanju vrhunski stručnjak za neku oblast? Prije će "izganjati” invalidsku penziju, a i to ako im uvežu radni staž.

Tuzlarije


Sam ovaj praznik rada trebao bi biti prilika da se otvoreno progovori o mnogim problemima koji tište radno sposobne ljude, radili ili ne radili. U mnogim državama se organizuju i razni protesti, okrugli stolovi jer sama bit Međunarodnog praznika rada sigurno nije u roštiljanju. Kod nas je tako kako je i u skladu s tim se uglavnom svi i ponašamo.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 16 beba, 11 djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 150 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 1 krivično djelo, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.04.2016. godine krv je darovalo 37 davalaca.

Priredio(la):