TUZLANSKI DOSJE

01.05.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Kiša još nije ali hoće. Ko je poranio uhvatio je i lijepog vremena. Ali šta se može kad nema više one limene muzike da nas budi a i mnogi vole duže spavati kad ne moraju ustajati. Kakvo god vrijeme bude, ako su mušterije vruće biće fino, najvažnije je s kim smo.

Pravoslavci slave Vaskrs tako da je kod njih duplo slavlje, pa nema sumnje da povoda za druženje neće nedostajati. Meni se sviđaju porodična okupljanja, i lijepo je kada se i nakon širenja porodice nastavljaju sa tradiciojom a da ne dolazi do osipanja. Tu znajčajnu ulogu igraju snahe i zetovi koliko im se sviđaja porodica muža/žene, a i naravno kako ih prihvate ostali.

Stižu čestitie od zvaničnika kantonalne i lokalne vlasti, znam da sam bezobrazna, ali nekad mislim, dok ne pošačlju čestitike niko ništa i ne počinje slaviti, tek kad vidi da su im čestititali odlahnu i počnu. Čitam one čestitike za Vaskrs, pa koliko priče o međusobnom uvažavanju, kaže u jednoj “ Ovaj, za pravoslavne vjernike najradosniji praznik, koji u sebi nosi vjeru u bolju i zajedničku budućnost, , upućuje nas na očuvanje pozitivnih vrijednosti našeg društva”, ne može ni čestitika proči bez političkih poruka.

Jedino dobro od čestitiku je što se ima šta stavljati kad nema puno vijesti.

Mnogi vozači se žale na taksiste zbog načina vožnje i naglog kočenje, naravno nisu ni blizu svi isti. Nemam loša iskustva, a meni su zanimljivo kao izvor informacija. Slušaju radio, mušterije, svijet svašta priča, tako da oni na kraju svašta znaju. Ne vozim se baš često ali kad god sam u taksiju čijem nešto. Tako mi jučer jedna priča da je žena od vlasnika Mellaina Ruskinja, a vlasnik je iz Kalesije, tako sam čula, pa molim sve uzeti s rezervom. I kaže on dva puta su mijenjali namještaj jer se njoj ne sviđa “a vidjela si kako je ono nakinđureno, tako Rusi vole”. Sve stručnjaci za enerijer, uključujući i mene, a za one koji nisu vidjeli, hol je veliki, prostran, pod je lijep, kao i recepcija, a namještaj je presvuđen nekim rebrastim plišem, sa visokim naslonima. Sve je stvar ukusa, i ne treba oko toga puno.
Sloboda jučer razočara navijače, izgubila od daleko lošijeg na domaćem terenu. Pa stavrno nema smisla, znaju li oni kako je meni slušati vatrene navijače kad im Sloboda izgubi.
Smračilo se, ali kiše nema, nemojte da vam u čekanju prođe dan, trenerka, patike i put pod noge.

Da dočekamo Prvi maj zadovoljni poslom, platama, da ne brinemo hoćemo li i kakvu penzuju dočekati, da se živi od svog rada i da se život ne svodi na rad i robijanje. Iznad osam sati dnevno ni sličajno, i to treba smanjizi. Aplauz za govornicu.

Onima koji slave neka je sretan i Vaskrs, da uživaju sa svojima.

Pozdrav

S.M.

Priredio(la):