TUZLANSKI DOSJE

01.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Dok ovo pišem kiša još nije ali hoće. Ko je poranio uhvatio je i lijepog vremena. Ali kako poraniti kad nema više one limene muzike da nas budi, a i mnogi vole duže spavati kad ne moraju ustajati. Kakvo god da vrijeme bude, ako su mušterije vruće biće fino, najvažnije je s kim smo.

Pravoslavci slave Vaskrs tako da je kod njih duplo slavlje pa nema sumnje da povoda za druženje neće nedostajati. Meni se sviđaju porodična okupljanja i lijepo je kada se i nakon širenja porodice nastavlja sa tradicijom, da ne dolazi do osipanja. Tu značajnu ulogu igraju snahe i zetovi, koliko im se sviđaja porodica muža/žene, a i naravno kako ih prihvataju ostali.

Tuzlarije


Stižu čestitke od zvaničnika kantonalne i lokalne vlasti, znam da sam bezobrazna ali nekad mislim, dok ne pošalju čestitke niko ništa i ne počinje slaviti, tek kad vide da su im čestitali odahnu i počnu. Čitam one čestitke za Vaskrs, koliko je priče o međusobnom uvažavanju, u jednoj kažu: "Ovaj, za pravoslavne vjernike najradosniji praznik, koji u sebi nosi vjeru u bolju i zajedničku budućnost, upućuje nas na očuvanje pozitivnih vrijednosti našeg društva". Ne može ni čestitka proći bez političkih poruka.

Jedino dobro od čestitki je da se ima šta objavljivati kad nema puno vijesti.

Tuzlarije


Mnogi vozači se žale na taksiste zbog načina vožnje, zaustavljanja na nemogućim mjestima, naglog kočenje ali naravno nisu ni blizu svi isti. Nemam loša iskustva s njima a i zanimljivi su mi kao izvor informacija. Slušaju radio, mušterije, svijet svašta priča, tako da oni na kraju svašta znaju. Ne vozim se baš često ali kad god sam u taksiju čujem nešto. Tako mi jučer jedan priča da je žena vlasnika Mellaina Ruskinja, a vlasnik iz Kalesije, tako sam čula pa molim sve uzeti s rezervom. I kaže on, dva puta su mijenjali namještaj jer se njoj ne sviđa "a vidjela si kako je ono nakinđureno, tako Rusi vole". Sve stručnjaci za enterijer, uključujući i mene, a za one koji nisu vidjeli hotel Mellain, hol je veliki, prostran, pod je lijep, kao i recepcija, a namještaj je presvučen nekim rebrastim plišem, sa visokim naslonima. Sve je stvar ukusa i ne treba oko toga puno.

Tuzlarije


Sloboda jučer razočara navijače, izgubila od daleko lošijeg protivnika na domaćem terenu. Pa stvarno nema smisla, znaju li oni kako je meni slušati vatrene navijače kad im Sloboda izgubi.

Tuzlarije


Smračilo se ali kiše još nema, nemojte da vam u čekanju prođe dan, trenerka, patike i put pod noge. Da dočekamo Prvi maj zadovoljni poslom, platama, da ne brinemo hoćemo li i kakvu penzuju dočekati, da se živi od svog rada i da se život ne svodi na rad i robijanje. Iznad osam sati dnevno ni slučajno, i to treba smanjiti. Aplauz za govornicu.

Onima koji slave neka je sretan i Vaskrs, da uživaju sa svojima.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 7 djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 167 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 8 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.04.2016. godine krv je darovalo 37 davalaca.

Priredio(la):