TUZLANSKI DOSJE

01.05.2016.
Obnova hrama u Požarnici pri kraju:
Otvaranje 2. augusta za Ilindanski sabor
Obnova nacionalnog spomenika hrama Vaznesenja Gospodnjeg u tuzlanskoj Mjesnoj zajednici Požarnica, bliži se kraju. Sredstva za obnovu u ratu miniranog hrama osigurali su Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona i mnogobrojni donatori.

Tuzlarije


- Obnova ovog hrama od velikog je značaja. Prije rata ovdje se okupljao veliki broj parohijana i vjernika podmajevičkog dijela opštine Tuzla. Evo, hram obnavljamo milošću Božijom i uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, kazao je za Tuzlarije protojerej Milan Topić.

Za godinu dana urađeno je mnogo više nego što se očekivalo.

- Sve to zahvaljujući prvenstveno firmi d.o.o. "Prizma" Bijeljina, vlasnika Duška Bojića, koji je rodom iz ovog mjesta. Nije žalio ni truda ni rada da se ovaj sveti hram obnovi. Ako Bog da, hram će svečano bii otvoren 2. augusta za Ilindanski sabor - dodaje Topić.

Prema njegovim riječima, u Mjesnu zajednicu Požarnica se vratio mali broj prijeratnih mještana.

- Bez obzira na sve, biće mi drago što će se u crkvi i dalje okupljati pravoslavni vjernici sa ovog prostora. Naročito za Ilino kada planiramo održati veliki crkveni sabor. Također, s novoosnovanim udruženjem Tuzlaka u Bijeljini, koji su nekada živjeli u Požarnici, smo dogovorili da se jednom mjesečno organizuju posjetu ovom hramu - kaže Topić na kraju razgovora.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, od strane Komisije za očuvanje spomenika kulutre Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH hram je stavljen pod zaštitu države i klasifikovan kao spomenik nulte kategorije (što znači da ima najviši stepen zaštite).

S.P.

Priredio(la):