TUZLANSKI DOSJE

03.05.2016.
Dani genocida:
Sjećanje na 603 ubijena civila u Bratuncu
U Bratuncu se od 3. do 11.maja obilježava 24. godišnjica od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u ovom gradu.Članovi udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka danas će položiti cvijeće na spomen obilježju u selu Hranča gdje je 1992. godine ubijeno 60 Bošnjaka iz ovog mjesta. Također, biće obavljena posjeta masovnoj grobnici Borkovac gdje je 1992. godine strijeljano 16 Bratunčana. Za danas je predviđena i promocija knjige „Zulija“, autora Bajre Perve.

Tuzlarije


Obilježavanje Dana genocida se nastavlja u četvrtak, 5. maja kada će biti održana promocija knjige Zulija“, autora Bajre Perve na Ilidži kod Sarajeva.

Za šesti maj predviđena je posjeta masovnoj grobnici Blječeva nadomak Bratunca. Sedmog maja planiran je kolektivni odlazak na otvaranje džamije Ferhadije u Banja Luci.

Devetog maja biće odata počast žrtvama masakra u selu Glogova, koji su ubijeni na početku velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Za deseti maj planirana je posjeta masovnoj grobnici Suha. Na tom je mjestu 1992.godine ubijeno 38 civila, među kojima žene i u poodmaklom stadiju trudnoće, te djeca, od kojih je najmlađe imalo svega tri mjeseca, a najstarije jedanaest godina. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Istog dana planirana je i posjeta fiskulturnoj sali nekadašnje Osnovne škole "Vuk Karadžić", gdje su dovođeni, mučeni i ubijani Bratunčani.

Tuzlarije


U srijedu, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod Gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeni tabuti sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza. Bratunčani će se prisjetiti i ubijenih civila u Konjević Polju.

Za 13. i 16. maj predviđeno je učenje tevhida za šehide sela Voljavica i Pirići.

Podsjećamo, u samo nekoliko dana, 1992.godine, u Bratuncu su ubijena 603 bošnjačka civila, a više od 20.000 Bošnjaka je nasilnim putem protjerano iz svojih domova.Hiljade kuća je oštećeno ili srušeno, a svi islamski vjerski objekti na području opštine Bratunac su do temelja srušeni. Oko Bratunca je locirano na desetine masovnih grobnica u kojima se i danas pronalaze posmrtni ostaci mučki ubijenih civilnih žrtava. Na Šehidskom mezarju Veljaci u proteklih sedam kolektivnih dženaza ukopano je 267 identifikovanih civilnih žrtava rata.

Za ratne zločine u Bratuncu osuđene su tek tri osobe. Miroslav Deronjić je priznao zločin u selu Glogova, te je u Haagu osuđen na 10 godina robije. Također, pred Sudom BiH su osuđeni Mirko Todorović i Miloš Radić zbog učešća u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine u selu Borkovac, te njihovom odvođenju na strijeljanje.

S.P.

Priredio(la):