TUZLANSKI DOSJE

03.05.2016.
Javna kampanja u Tuzli:
”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”
Javna kampanja ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održana je danas u Tuzli povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Kampanju je organizovalo Vijeće za štampu u BiH, u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASuBiH).

Tuzlarije


Cilj kampanje je upoznati i potaknuti građane da koriste svoje pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, sve češćim prijetnjama i napadima na novinare i važnosti poštivanja ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja, saopšteno je iz Vijeća za štampu BiH.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH i ASuBiH građane Tuzle su informirali o njihovom pravima kroz pojašnjenje žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH. Također, dijeli su informativne letke putem kojih su se građani mogli upoznati sa Kodeksom za štampu i online medije u BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Od početka 2016. godine Vijeće za štampu u BiH zaprimilo je 186 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 24 žalbe odnose na komentare posjetilaca internet portala.

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, 50 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Uprkos sve većim ugrožavanjima slobode izražavanja i pritisaka na rad medija, veliki broj žalbi riješenih samoregulacijom pokazuje da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija.

Osim Tuzle, kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" održana je i u Banja Luci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

S.P.

Priredio(la):