TUZLANSKI DOSJE

03.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Danas je četvrti neradni dan, subota, nedjelja i dva dana za Prvi maj. Kao i svaki put kada se nikako ili manje radi, to uspori ljude pa dok se uhodaju eto opet subote i nedjelje. Produktivnost će biti na niskim granama. Mogu vam reći da sam mislila da nam nema premca po broju neradnih dana, pa sam se iznenadila kada sam vidjela da ima zemalja koje su daleko ispred nas po broju neradnih dana. Mnoge imaju neradne dane za državne i niz vjerskih praznika. Kod nas se ima po dva plaćena dana za vjerske praznike i još dva se mogu uzeti kao neplaćena u toku godine. A u nekim katoličkim zemljama ne rade na Božić, Uskrs, pa onda onda niz nekih svetaca, Tri kralja, Velika Gospa, Duhovni ponedjeljak, Svi sveti i slično, tako da neki imaju i 15 neradnih dana. Nećemo gledati kako je u Japanu, nameću nam kao uzor EU pa se držim toga. Inače, mislim da nije stvar radnih sati na papiru nego prave učinkovitosti. Zaista bi bilo zanimljvo kada bi svako radio šta ima i kad završi ide kući a obračuna mu se samo što je uradio.

Tuzlarije


Čitam pismo čitaoca Nerke o našim rudnicima pa da malo prokomentarišem. Problem stranačkog kadroviranja prisutan je u svim oblastima, ne samo rudnicima, tako nam je od prvih višestranačkih izbora. Kako koji dolaze na vlast, pola godine a nekada i više, rade na postavljanju svojih ljudi, to je prioritet prioriteta svake vlasti na svim nivoima, bez obzira koja je stranka u pitanju. Tu su svi isti. Nakon što neko bude direktor ili na nekom drugom rukovodećem mjestu, samo ga premještaju na manje ili više važna mjesta, zavisno od pozicije stranke u vlasti i njegove pozicije u stranci. Nema šanse da će se naći na birou, poslije isteka mandata ili se vraća na staro radno mjesto koje ga čeka, ili ga postave na neko drugo mjesto. Kad jednom upadne u te vode on je miran i siguran. Nekima ne da đavo mira, nisu sretni što su sebe ********* nego ganjaju i za svoje i eto razloga za enormni višak radne snage i to one kojoj ne može niko ništa. Kad jednom uđu u državnu firmu, nema otkaza. Dvije decenije je na snazi zapošljavanje po sistemu "ti mog ja tvog", a ostali neka gledaju odakle je vedro. Koga je briga za profit preduzeća? Ko smije napraviti bolne rezove i reči – dosta je više?

Tuzlarije


U rudnicima ima i previše onih koji su se "uvalili", kako ih neki zovu kancelarijaši, koji su ulaskom rudnika u koncern vidjeli šansu.

Oko 80% cijene struje je cijena i doprema uglja, pa je jasno koliko sve zavisi od cijene uglja, i koliko rudnici vuku Termoelektranu koja će moguće poslovati sve lošije. Bar se meni tako čini, a evo i zašto. Poznato je da korisnici potpisuju ugovor sa distributerom, a sa pojavom novih proizvođača koji su povoljniji, zašto bi potpisivali sa skupljima?

Tuzlarije


Sami rudnici jeftinije prodaju ugalj Srbiji nego našima, sve se to radi da se ne čuje, a eno i nove termoelektrane u Stanarima kod Doboja, koja ima svoj rudnik. Termoelektrana je na rudniku pa niti ima problem sa cijenom uglja ni dopremom, normalno je da će imati jeftiniju struju.

Tuzlarije


O drugim termoelektranama i izvorima energije bi se isto moglo puno ali jasno je da bahatost političara dolazi na naplatu, a žalosno je da će se po običaju sve slomiti preko leđa naroda, oni su obezbijedili i pokoljenja.

Kiša pada, vrijeme je sivo ali biće bolje.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, i to 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 162 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 29.04.2016. godine krv je darovalo 37 davalaca.

Priredio(la):