TUZLANSKI DOSJE

03.05.2016.
Azir Muminović:
Nije lako stati na gol, ali sa Slobodinim dresom i trema se pobjeđuje!
Azir Muminović, devetnaestogodišnji golman Slobode, za ekipu sa Tušnja debitovao je u prvoj utakmici polufinala Kupa Bosne i Hercegovine, kada je na golu zamjenio prvog golmana Crveno – crnih Kenana Pirića.

Relativno mladom golmanu, kakav je Muminović pružila se velika prilika. Odlučno je stao na gol i opravdao je ulogu vrsnog golmana, čime je jasno stavio do znanja čelnicima kluba iz Rudarske 2. da se na njega mogu računati u svim predstojećim utakmicama. Pokupio je brojne simpatije navijača i simpatizera kluba iz Rudarske 2.

Ovaj mladi golman prošao je sve selekcije FK Sloboda, upisao je četiri nastupa u nacionalnom dresu, a ugovorom je vezan za FK Sloboda do kraja juna sljedeće godine.

Tuzlarije


Azire, obzirom da iza sebe imaš nekoliko nastupa u nacionalnom dresu, da li je bilo treme, dok si stajao na golu Slobode, ipak bila je to veoma važna utakmica?

- Pa da, bilo je male treme pred početak susreta, ali kolege su me hrabrile i to mi je puno pomoglo. Poslije prve odbrane sam dobio ogromnu sigurnost i sva trema je otišla na stranu.

Bio je to tvoj odličan nastup. Branio si gotovo nemoguće udarce, ali primio si i jedan gol. Kako si se osjećao u tom trenutku?

- Golman uvijek kad primi gol ne osjeća se baš najbolje, ali mora se uvijek vratiti čiste glave u dalji tok utakmice, kako bi mogao odraditi dobar posao.

Tuzlarije


S obzirom da si debitovao u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH, da li si očekivao da te Musemić, stavi na gol i u uzvratnom susretu?

- Naravno da sam očekivao nastup, ali nije lako zamijenti našeg odličnog golmana Pirića, koji je već dugo vremena jedinica Slobode.

Kako vi golmani doživljavate pobjede, a kako poraze, budući da ste vi ti koji stoje oči u oči sa napadačima iz protivničkih ekipa?

- Pobjede se uvijek odlično doživljavaju pogotovo ako ostvarimo “cleansheet”. Poraze svi teško doživljavaju kao i mi.

Mnogo vremena provodiš u radu sa Mirsadom Dedićem – Dedom. Koliko ti rad sa njim i njegovi savjeti pomažu da budeš još bolji, dinamičniji?

- Mirsad Dedić je bio odličan golman, sada nam dosta pomaže. Radimo treninge maksimalno i to nam se vraća na utakmicama.

Ugovor sa Slobodom imaš do kraja juna 2017. godine. Mlad si igrač, namjeravaš li ostati u Rudarskoj 2., ili pak namjeravaš karijeru nastaviti u nekom od evropskih klubova?

- Vjerujte da još ništa ne znam za svoju budućnost, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.

Tuzlarije


Budući da si rođeni Tuzlak, kako te doživljavaju tvoji prijatelji, komšije…?

- Imam veliku podršku od prijatelja i roditelja koji su tu uvijek za mene.

Očekuješ li poziv u ”A“ reprezentaciju BiH?

- Naravno uz još veći trud i rad nadam se da bih mogao doći do ”A” reprezentacije.

Kako provodiš slobodno vrijeme?

- Uglavnom je to odmor kući sa porodicom ali nađe se uvijek vremena za prijatelje.

D.D.

Priredio(la): RTV Slon