TUZLANSKI DOSJE

04.05.2016.
Antifašisti Tuzle odali počast Josipu Brozu:
Titova djela kao svjedok jednog vremena
Udruženja građana Josip Broz Tito, Antifašista, SABNOR-a Tuzla i TK u 15:05 sati na Slanoj Banji su odali počast Josipu Brozu Titu, lideru Jugoslavije, proslavljenom ratnom komandantu i jednom od osnivača i čelnika Pokreta nesvrstanih, koji je prije 36 godina preminuo u Ljubljani u 88. godini života.

Tuzlarije


Na Titovu bistu položeni su vijenci i cvijeće, a zatim je uslijedilo obraćanje Mije Keroševića, predsjednika udruženja Josip Broz Tito iz Tuzle.

- Ovim okuljanjem želimo da podsjetimo na antifašizam i njegove tekovine, kao i da se prisjetimo svjetske ličnosti kakav je bio Tito - kazao je Kerošević.

Dodao je da će antifašisti Tuzle dok god budu mogli stajati na nogama odavati poštu "najvećem sinu jugoslovenskih naroda i narodnosti".

Titov antifašizam je bio izražen kroz narodnooslobodilačku borbu u kojoj je bio jedini komadant antihitlerovskih snaga, i prošao je sva ratišta na prostorima bivše Jugoslavije. Takav čovjek zaslužuje da se i danas prisjećamo svih njegovih djela, odnosno vremena kada je Tito sa svojim saradnicima stvarao državu koja je bila jedna od najuglednijih u svijetu, poručeno je sa skupa na Slanoj Banji.

Kult ličnosti koji je građen tokom Titovog života u Tuzli ima mnoge poštovaoce. Neki hvale njegov lik i djelo, a neki su nostalgični za Jugoslavijom, boljim standardom i većim ugledom u svijetu. Svoju poruku danas je sa ovog skupa poslao i naš sugrađanin Halid Rahmanović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Na žalost, nakon Titove smrti njegovo djelo zajedništva, ravnopravnosti, slobode, demokratije, bratstva i jedinstva došlo je pod udar svjetskih moćnika i protivnika, te domaćih nacionalista i neofašista koji su zemlju, deset godina nakon njegove smrti u potpunosti rasparčali, a u BiH pripremili krvavi pir. Bosna i Hercegovina je i danas meta i predmet razračunavanja nacionalista i neofašista, u cilju njenog uništenja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):