TUZLANSKI DOSJE

04.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Na današnji dan umro je Josip Broz Tito. Tuzla je jedan od gradova u kojima se redovno obilježava ovaj dan. Prošlo je 36 godina a malo je onih iz starije generacije koji se ne sjete dana kada je umro. Voljeli ga ili ne Tito se pamti, toliko godina nakon što je umro o njemu se priča, na razne načine, ali priča.

Tuzlarije


Neki, bez obzira na kako važnim položajima bili, brzo padnu u zaborav nakon što umru. Zanimljive su te priče o Titu, sistemu, njegovom dobu koje je u nečijim očima raj za narodnu klasu, u drugim totalirizam i diktatura. Također je zanimljivo kada oni koji su rođeni nakon Titove smrti pričaju kako je bilo, i "sve znaju". Ipak mi vjerodostojnije zvuče priče onih koji su tada živjeli i radili.

Tuzlarije


Moglo bi se o Titu puno, činjenica je da onakvu sahranu svijet nije zapamtio, a također i da ga je narod volio. Zašto ga je volio, i to ono baš kao da je rod rođeni, to bi mogli stručnjaci da ispituju. Čovjek je bio na svoj način poseban i koliko god se neki trudili da ga svrstaju među zločince, ima puno onih koji su ispred njega u toj grupi.

Tuzlarije


Isti dan kada i Tito, samo 36 godina poslije, umrla je i Jadranka Stojaković, kantautorica čiju su pjesmu "Sve smo mogli mi", a i druge, mnogi voljeli. Zadnjih godina je bila bolesna, usamljena, siromašna, i eto umrla je u 66. godini.

Tuzlarije


Od aktuelnih događanja da napišem de je danas potpisan Aneks ugovora između Elektroprivrede BiH i kineske kompanije o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla. O tome se već dugo priča, bilo je govora i o navodnom odustajanju zbog izgradnje termoelektrane u Banovićima. Blok 7 bi trebao da utiče i na produktivnost, a i smanji zagađenje jer se radi po nekim novim standardima. Tako pričaju, valjda je istina, ipak nam je pred nosom.

Vrijeme i dalje loše s tim da je bilo par sunčanih intervala, a ostalo uglavnom sve kiša.

Pozdravi

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 210 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 04.05.2016. godine krv je darovalo 30 davalaca.

Priredio(la):