TUZLANSKI DOSJE

04.05.2016.
Građani rekli ´ne´ odlagalištima šljake i pepela
Građani naselja Bukinje, Šićki Brod i općine Lukavac pokrenuli su javnu kampanju "Ne odlagalištima šljake i pepela" upozoravajući na štetne posljedice koje takva odlagališta uzrokuju već više decenija.

Tuzlarije


Iz Građanske inicijative Tuzlanskog kantona ističu da su porast broja oboljelih od malignih bolesti, sve kraća životna dob stanovnika s ovog područja kao i svakodnevna prekomjerna zagađenja zraka dovoljan razlog da se o tom problemu počne ozbiljno razgovarati te stanovništvo zaštiti.

- Poseban problem za životnu okolinu i stanovništvo predstavlja to što današnja odlagališta šljake funkcioniraju bez valjanih dozvola kao što je građevinska i upotrebna koje bi regulirale barem minimum zaštitnih mehanizama koje danas ne postoje - istakli su u saopćenju.

Podsjećaju da je u naselju Divkovići koje se staro više od 300 godina i koje se nalazi uz samo šljačište svaka treća osoba oboljela od malignih bolesti, a nemali broj je umro prije 60-te godine.

Kako ne bi dozvolili da se ponovno dogodi da neko zemljište bude poligon za odlaganje šljake Fedralnom ministarstvu okoliša i turizma podnijeta je peticija kojom se zahtijeva da se odustane od lokacije Šićki Brod za deponiju šljake i pepela.

Priredio(la): Agencija Fena