TUZLANSKI DOSJE

05.05.2016.
Pred Kantonalnim sudom u Tuzli
Počelo suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću
Tuzlarije


Pred Kantonalnim sudom u Tuzli danas je počelo suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem zamjeniku federalnog premijera i ministru poljoprivrede i njegovom savjetniku Stipu Šakiću. Oni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nezakonitosti tokom dodjele poljoprivrednih poticaja, zloupotrebu položaja i korupciju.

Opsežnu optužnicu od 12 tačaka Jerko Ivanković Lijanović saslušao je mirno. On je optužen da je oštetio federalni budžet za više od 817 hiljada maraka. I to na način da je uslovljavao poljoprivrednike u Federaciji da pola poticaja moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi.

I pored brojnih materjalnih dokaza i velikog broja svjedoka Tužilaštva, među kojima su i članovi Lijanovićeve kriminalne grupe koji su priznali krivicu, Jerko Ivanković Lijanović, bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede tvrdi da nije oštetio budžet Federacije.

Treba napomenuti da su u ovom predmetu pravosnažno osuđenja tri funcionera i člana Narodne stranke Radom za Boljitak. Priznanjem krivice i nagodbom sa Tužilaštvo, Edin Ajanović, bivši kantonalni ministar poljoprivrede osuđen je na godinu dana zatvora, dok su na dvije i po godine zatvora osuđeni kantonalni zastupnik Mersed Šerifović i bivši Lijanovićev savjetnik Suad Čamdžić. Suđenje Lijanovićevoj kriminalnoj grupi bit će nastavljeno sutra izvođenjem svjedoka Tužilaštva.

Priredio(la): FTV