TUZLANSKI DOSJE

05.05.2016.
Saopštenje ˝Fukara˝ o dešavanjima nakon utakmice u Travniku
Tuzlarije


Organizacija odlaska na gostujuću utakmicu NK Travnik – FK "Sloboda", kao i sve potrebne mjere od strane Udruženja "Fukare Fan Club" odrađene su, kao i uvijek do sada, onako kako to policija nalaže, u skladu s pravilima i propisima odlaska na gostujuće utakmice.

Proces prijave odlaska navijača FK Sloboda, ("Fukara") izvršen je na vrijeme, sa svim potrebnim podacima, koji su dio uobičajene procedure svakog gostovanja. Prijavili smo broj navijača koji idu na utakmicu, registarsku tablicu i naziv prevoznika koji je obavljao prevoz naših navijača do Travnika.

Tuzlarije


Polazak iz Tuzle i dolazak navijača FK "Sloboda" u Travnik odvijao se uz prisustvo desetak lokalnih policajaca. Svih 90 minuta prije početka utakmice, kao i šetnja Travnikom, prošlo je bez ikakvih problema.

Pred sam početak utakmice, tačnije 45 minuta prije, bili smo na stadionu dok je autobus kojim smo stigli bio preparkiran na udaljenosti od jednog kilometra od stadiona na "sigurno mjesto" bez pratnje policije.

U toku utakmice sve je proteklo u najboljem redu. Na završetku utakmice nas zadržavaju na stadionu dok se domaći navijači ne raziđu.

Po izlasku sa stadiona dočekalo nas je pet puta više policajaca nego što ih je bilo u toku našeg dolaska. Nakon desetak minuta dolazi i naš autobus ali sa polupanim bočnim staklom. Bez ikakvog objašnjenja potrpali su nas autobus kao da se ništa nije desilo.

Tuzlarije


Krenuli smo lagano "obilaznicom" ka izlazu iz Travnika dok su nas "miroljubivi” Travničani, kao na strelištu kamenovali i razbijali stakla na autobusu.

Nakon četvrtog razbijenog stakla morali smo stati jer autobus u takvom stanju nije mogao dalje. Izašli smo iz autobusa jer nam je sigurnije bilo vani, nego u samom autobusu.

Nakon desetak minuta policajci nas vraćaju u autobus, tvrdeći da smo sami sebi polupali stakla na autobusu. Također su nam rekli i da ne možemo s polupanim autobusom nastaviti put za Tuzlu.

Naočigled i u prisustvu policije u tom trenutku još jedna cigla pogađa autobus.

Tuzlarije


Ušavši u autobus i nastavili smo dalje uz obrazloženje policije da ćemo stati van grada da polijepimo polupana stakla.

Izašli smo iz centra grada i na prvom proširenju stigla nas je Specijalna policija zaustavši autobus bez ikakvog obrazloženja izveli su prvo vođu grupe, te su jednog po jednog izbacivali iz autobusa gazeći nas nogama i tijelima, udarajući pendrecima i taktičkim palicama po čemu stignu.

Ne birajući sredstva postavili su nas u klečeci položaj i na najbrutalniji način dok smo klečali na koljenima počeli su da nas maltretiraju, tuku, gaze i brutalno skaču po nama više od pola sata bez ikakvog razloga.

Tuzlarije


Šest navijača odveli su izvan mase sa namjerom da potpišu izjave za drsko i nasilničko ponašanje, što naravno nismo učinili. Ponovo su nas vratili u autobuse uz poruku: ” Da se vozimo s njima jer smo ih sami polupali!!! "

U Zenici smo stali da polijepimo stakla u čemu su nam pomogli zenička policija i par momaka iz Zenice. Nakon toga vraćamo se kući šokirani i u nevjerici šta se sve dogodilo prilikom našeg odlaska u Travnik.

Godinama pratimo svaku utakmicu, navijamo i bodrimo naš voljeni klub, i dalje ćemo to činiti, s ponosom.

Nikada nam se nešto slično nije desilo niti smo ikada napravili ijedan incident.

Ko je naredio upotrebu ove brutalne sile i torture?

Zašto? Ko komanduje ovim katilima ?

Na kraju čija je ovo policija i u čijem interesu radi?

Tuzlarije


Ne bole nas fizičke rane i povrede, koliko boli osjećaj mržnje tih ljudi prema nama, a oni su dio sistema ove države. Boli nas osjećaj sa kojim uživanjem nas tuku ti ljudi, maltretiraju i muče dok klečimo u blatu – kao da smo u logoru i čekamo egzekuciju, samo zato jer volimo i navijamo i živimo za našu svetinju.

Ubiti nas možete al´ Sloboda u nama ce živjeti vječno !!!

Priredio(la):