TUZLANSKI DOSJE

06.05.2016.
Promovisana monografija ˝Tuzlanski džemati˝:
Panorama naselja, historijata ali i aktuelnog stanja
U Bosanskom kulturnom centru sinoć je promovisana monografija “Tuzlanski džemati”, autora Šefke Sulejmanovića. O monografiji su govorili dr. Amir Karić, dr. Izet Šabotić i mr. Šefko Sulejmanović.

Tuzlarije


Prema riječima Sulejmanovića, nastajanje ovo knjige je trajalo nekoliko godina.

- U struktrualnom smislu knjiga sadrži opis 36 džemata sa detaljnim podacima. Svakako, da je na centralnom mjestu džamija, historijat svih džamija sa područja ovog Medžlisa sa njihovim tehničkim karakteristikama. Pored tog tekstualnog dijela, monografija je opremljena fotografijama koje je radio Sulejman Muratović – dodao je Sulejmanović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Šefko Sulejmanović je teolog i historičar tako da je riječ je o djelu koje dolazi iz pera meritornog čovjeka, kazao je dr. Amir Karić, jedan od promotora.

- Prigoda za ovu promociju je Dan džamija, 7.maj, koji je proglašen od strane Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Toga dana, 1993. godine srušena je Fehadija džamija u Banja Luci. Tim više, ova promocija monografije „Tuzlanski džemati“ ima veći značaj. Monografija obiluje mnoštvom podataka o strukturi i organizaciji džemata jednim dijelom možemo kazati da je to lijepa panorama tuzlanskih naselja, historijata ali i aktuelnog stanja. Onaj ko bude čitao ovu monografiju moći će steći odličan uvid u strukturu i rad Islamske zajednice na području Tuzla, odnosno tuzlanskog džemata – kazao je Karić.

Prisutnima su se prigodnom besjedom obratili i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, a potom i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ljepotu ove večeri svojim nastupom obogatio je i umjetnik Armin Muzaferija.

S.P.

Priredio(la):