TUZLANSKI DOSJE

06.05.2016.
Premijerno prikazan film “Kušlat” režisera Sulejmana Muratovića
Bosanski kulturni centar u Tuzli bio je domaćin premijere filmske priče “Kušlat”, džamije u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice, režisera Sulejmana Muratovića.

Nakon prikazivanja dvadesetpetominutnog filma “Kušlat” u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, mnogobrojna publika, ovo jedinstveno djelo režisera Sulejmana Muratovića nagradilo je gromoglasnim aplauzom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


“Inspiracija za ovaj film nam je bila priča pisca Azira Šabića i njegov roman Kolanje krvi. Nakon iščitavanja romana, odlučio sam napraviti ekranizaciju, ” kazao je Muratović.

Kušlat džamija je jedinstven vojni vjerski objekat, izgrađen u ranom osmanskom periodu, između 1460. i 1480. godine i jedna je među najstarijim džamijama, zbog čega Kušlat ima poseban značaj.

“Film smo preveli i na turski jezik. Večeras je premijera ovdje, a nastavit ćemo prikazivanje filma i u svim većim gradovima BiH. Planiramo posjetiti i neke gradove u dijaspori, u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. Na ljeto idemo i u Tursku, odnosno Istanbul, Konyu, Bursu i Ankaru”, kazao je Muratović.

Lik Adila, glavnog junaka filmske priče, tumači Irfan Kasumović, a osim njega u filmu se pojavljuju Mirza Mušija i Elmir Krivalić.

Junak filma Adil je doznao za nepristupačno mjesto do kojeg se može doći samo pješice, idući pola sata od glavne ceste kroz šumu. Kazali su mu da se na tom mjestu samo jednom godišnje klanja džuma-namaz i poželio da upravo on jednom prouči ezan i pozove vjernike na namaz. Želja će mu se ispuniti kada dođe s grupom prijatelja, s kojima priča o legendama vezanim uz ovo mjesto na koje dolaze derviši i ptice. Scenarij su po Šabićevoj knjizi pisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić. Muziku za film potpisuje Armin Muzaferija.

Tuzlarije


Film je snimljen u produkciji kuće “One Moment Studio” iz Tuzle, a generalni pokrovitelj je turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA).

Asim Šarić

Priredio(la): RTV Slon