TUZLANSKI DOSJE

06.05.2016.
Realizovan projekat
Primjena informacionih tehnologija u nastavi matematike
U proteklom periodu došlo je do saradnje profesora Aktiva matematike i Aktiva informatike koju smo realizovali kroz projekat „Primjena informacionih tehnologija u nastavi matematike sa akcentom poboljšanja sposobnosti učenika (savremeni koncepti nastave matematike)“.

Tuzlarije

Jedan od ciljeva ovog projekta je bio da pokažemo da bez obzira na obiman nastavni plan i program, nastavu matematike uvijek možemo „osvježiti“ primjenom savremenih alata odnosno informacionih tehnologija. Drugim riječima cilj je da pokažemo jedan od načina kako teorijska znanja iz matematike pretočiti u stvaralačku nastavnu praksu koristeći računarski program Mathematica.
Tuzlarije


Također, nadamo se da smo našim maturantima pomogli u smislu njihove profesionalne orijentacije, jer su programiranje i matematika svakako zanimanja budućnosti, a našim osnovcima pokazali šta im u budućnosti nudi gimnazija matematičko-informatičkog smjera, ukoliko se opredijele za istu.

Projekat je realizovan 04.05.2016. godine u prostorijama Gimnazije “Meša Selimović”Tuzla u kabinetu informatike broj 75. Projekat je realizovan tako što je održan nastavni čas matematike i informatike uz primjenu softveskog alata Mathematica u IVi Matematičko - informatičke gimnazije.

Ukupan broj prisutnih učenika je bio 16 učenika iz Gimnazije”Meša Selimović” Tuzla i 10 učenika iz OŠ”Jala” Tuzla, a času su prisustvovali profesori Aktiva matematike i Aktiva informatike gimnazije.

Tuzlarije


Također su bili prisutni predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzla gospodin Agić Haris, nastavnici matematike Emir Hamzić i Edim Hajdarbegović iz OŠ“Jala“, profesor sa PMF-a dr. sc. Sead Rešić, asisten sa PMF-a Elvir Čajić, pedagogica i direktor gimnazije.

Priredio(la): Gimnazija "Meša Selimović" Tuzla