TUZLANSKI DOSJE

06.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Povodom 17. maja, Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, Tuzlanski otvoreni centar pokrenuo je cyber kampanju pod nazivom #PodržavamLGBTI osobe čiji je cilj da svojom podrškom učinite da LGBTI osobe ne osjećaju da su same/i i da se ohrabre svi građani da stvore plodan prostor za odupiranje svakodnevnoj homofobiji, bifobiji i transfobiji. Tako glasi dio vijesti koja je jučer objavljena na Tuzlarijama. Kao što se moglo i očekivati uslijedio je jedan broj, ne samo negativnih već vrlo ružnih, vulgarnih pa i prijetećih FB komentara. Tuzlarije su odavno prestale uključivati svoje komentare, opcija nije ukinuta, samo je ne koristimo i to jer je odgovornost za negativne komentare na Tuzlarijama. Meni to nije u redu jer je zaista teško voditi računa o svakom komentaru. Inače, brisanje komentara i blokiranje komentatora mi je poput guranja problema pod tepih. Ne vide se ali su tu. Ako neko ne smije nešto reći to ne znači da ne misli što misli, pa zašto ih onda i ne pustiti da napišu mišljenje pa da se bar zna s kim živimo i imamo posla. Čemu stvaranje iluzije?

Tuzlarije


Mogućnost komentarisanja nije ni loša jer nekima očito služi kao ventil pa je bolje da se istresaju preko kompjutra nego da nekoga fizički napadaju. Naravno da sve ima svoje granice ali ne treba tražiti nemoguće. Što se tiče LGBTI zajednice, iako smo daleko od nekih razvijenih zemalja, mi smo itekako napredovali. Prvo što je narodu ušla u uho sama skraćenica LGB, ne čudi se ni istospolnim brakovima niti se previše priča o tome. Nije to više tabu tema ali ne treba zaboraviti da su kod nas odavno hrabriji muškarci nosili sandale, roza majice, uske farmerke, a sad ih se dosta depilira, farba kosu, šminka, čupa obrve, lakira nokte pa ih jedva ko i pogleda. Čini mi se da ništa više nije posebno zanimljivo, ni muško ni žensko tijelo, ni stil odjevanja, sve je to više-manje viđeno.

Tuzlarije


Da ne skrećem puno s teme, hoću reći da poboljšanja ima ali je iluzorno očekivati 100 postotnu podršku bilo čemu. Ako vijest pogleda 14.000 ljudi, a nađe se samo desetak njih koji popljuju ideju i pripadnike pomenute zajednice, to je skoro pa zanemarivo. Stavite sliku tetoviranih pa će se javiti oni koji će odobravati i koji neće, isto je sa bilo kojom pojavom i temom. Samo kada su humanitarne akcije u pitanju nema negativnih komentara, sve ostalo je upitno.

Tuzlarije


Na potezu od Bulevara do Male pijace rade pločnik, naravno, ide to sve sporo. Ima tu i dosta drveća, pa su sjekli veliko korijenje i sad idu komentari. Jedni negoduju što se s drveta i grančica odrezala, a drugi misle da su trebali posjeći svako drvo čiji korijeni dižu asfalt i idu do temelja zgrada. Nema teme gdje će se svi složiti i ne treba to ni očekivati.

Tuzlarije


Ako vas zanima da kazem da Tuzlarije osim što su odavno na FB-u, Twitteru, imaju svoj YouTube kanal, od sada možete pratiti i na Instagramu. Valja ići u korak s vremenom, jedino ne dam na prvobitni dizajn, da se zna ko je prvi. Inače pametni telefoni su stvarno pametni, šta se sve s njima može i baš se pitam šta se još može smisliti jer mi čini da se u nekim stvarima plafon dotakao. A onda opet nešto novo. Nedavno, kada sam boravila u Splitu, koristila sam one klupe na kojima se može puniti mobitel i tablet. Odlična ideja, iako je klupa baš super moderna, gdje god su je stavili uklopila se. Ima ih ispred tržnihcentara ali i na Marjanu. Trebala bi koja i kod nas, bar u parkovima gdje ima učenika i studenata.

Tuzlarije


Inače je u pitanju hrvatski proizvod, patent jednog studenta, a i nama bi ovako praktična rješenja dobro došla. Osim što se pune mobiteli ona i svijetli, ima solarne ploče i bukvalo rečeno sama je sebi dovoljna, ne trebaju joj drugi izvori energije.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba, 2 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 189 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 10 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 06.05.2016. godine krv su darovala 33 davaoca.

Priredio(la):