TUZLANSKI DOSJE

06.05.2016.
Svečana akademija:
Ispraćena 340. generacija Behram-begove medrese
U godini u kojoj Behram-begova medresa obilježava svoj veliki jubilej, 390. godina postojanja i rada, ispraćena je još jedna, ovoga puta jubilarna 340. generacija. Prošlo je 390. godina otkako je plemeniti vakif Behram-beg podigao zdanje čija je svrha da koristi islamu i muslimanima, podigao Kuću znanja i mudrosti, da traje i priprema mlade ljude za život. Od tada, Behram-begova medresa ispraća generacije u tradiciji trajanja, dobra i učenosti.Svečana akademija za 115 maturanata održana je u Bosanskom kulturnom centru pred publikom koja je salu ispunila do posljednjeg mjesta.

- Ova generacija učenika Behram-begove medrese istakla se na brojnim takmičenjima na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou. Također i u takmičenjima među bosanskohercegovačkim medresama. Među učenicima ima i jako uspješnih sportista, dakle, i u tom segmentu ova je jedna od uspješnijih generacija - kazao je za Tuzlarije Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi.

Dodao je da će većina ovih učenika nastaviti školovanje na univerzitetima, te da su se u Medresi potrudili da im postave dobre temelje učenja i sticanja znanja.

- Behram-begova medrese je odgojno-obrazovna ustanova kao i sve ostale škole, međutim, postoje tu sada neke određene razlike. Prvenstveno nastojimo da spojimo tradicionalni i moderni koncept obrazovanja. Poseban akcenat i pažnju stavljamo na odgoj naših učenika, sve to zbog iskušenja sa kojima sa danas susreću mladi ljudi u našem društvu. Smatramo da akcentiranjem moralnih vrijednosti osiguravamo platformu za dalji intelektualni rad i takvim načinom usmjeravanja se nadamo da ćemo formirati zdrave ličnosti, koje će u budućnosti moći na adekvatan način da odgovore na sve životne izazove - istakao je Husić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Svake godine Behram-begova medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine to su Ahmed Bajramović iz Tuzle i Azemina Ćelebić, porijeklom iz Cerske, a nastanjena u tuzlanskom naselju Dobrnja.

Rukovođenje ovom manifestacijom povjereno je maturantima Medrese, koji su najavljivali učesnike programa, proučili početno i završno ašere, izveli nekoliko ilahija i kasida, i na kraju sve navedeno završili dovom. Svojim izvrsnim scenskim nastupom i lijepim držanjem su se odužili svojim nastavnicima i odgajateljima s kojima su provodili duge četiri godine.

Prisutnima se obratio i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić koji je kazao da su svi zajedno, učenici, roditelji i profesori savladali veoma važnu dionicu njihovog životnog puta.

- Pratili smo njihovo odrastanje, duhovno i intelektualno uzdizanje koje je doseglo visoke razine, što će, vjerujemo, biti kvalitetna osnova za njihovo buduće školovanje i rad - dodao je Hatunić.

Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona je istakao da je Behram-begova medresa već duži niz godina prva u vrednovanju škola od strane Pedagoškog zavoda, te je maturantima poželio uspjeh u nastavku školovanja. Svečanost su uveličali i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajedica Tuzla te roditelji učenika i mnogobrojni gosti.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Vezani tekst: Svečani defile maturanata Behram-begove medrese

S.P.

Priredio(la):