TUZLANSKI DOSJE

07.05.2016.
Čelićki kraj bogatiji za još jednog izvoznika jagoda u EU
Novootvorena firma DOO Fruitprom Koraj svijetli je primjer uspješnog poslovanja obrazovanih mladih ljudi koji nisu vidjeli svoj vlastiti uspjeh u odlasku iz naše države, već naprotiv svojim angažmanom i uvezivanjem sa ljudima uspješno vrše otkup jagode i izvoz u zemlje Evropske unije.

Tuzlarije


Poznata je činjenica da je čelićki kraj, kao najpoznati dio Bosne i Hercegovine po crvenom blagu, imao problema proteklih godina sa plasiranjem i prodajom jagodičastog voća kojeg u ovom kraju ima u izobilju. Sami proizvođači bili su zabrinuti, a niske cijene su jednostavno diktirali nakupci.

Ove godine, zahvaljujući firmi DOO FruitProm Kora, sa područja općine Čelić izvršen je prvi izvoz jagode u zemlje Evropske unije.

Kontaktirajući direktora ove relativno mlade firme, saznali smo da je ova godina prelazna za proizvođače jagoda u Čeliću i da u narednom periodu neće biti problema sa plasiranjem jagodičastog voća na tržište.

Cijenu će diktirati mnogi faktori, ali nipošto neće ići ispod one s kojom se proizvođač osjeća ugroženo i poniženo.


Tuzlarije


- Naš cilj je spojiti ugodno s korisnim. Proizvođači smo jagoda dugi niz godina i upoznati smo sa činjenicom o problemu prodaje ovog blaga. Napornim radom i trudom uspjeli smo se uvezati sa ljudima širom naše zemlje, a i preko granica i time omogućiti izvoz jagoda u Austriju i Njemačku. Također, u planu je i Italija te još nekoliko zemalja EU. Ovom kraju i ljudima koji proizvode jagode ovakav poslovni potez mnogo znači, jer sigurna isplata i dobra cijena garantuju im da će njihov trud biti naplaćen. A šta drugo treba dobrom proizvođaču osim da svoj proizvod dobro unovči, istakao je za naš portal direktor firme DOO Fruitprom Koraj, magistar agronomije, Armin Terzić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Direktor Terzić je dodao da se sa otkupom i izvozom ne planira stati sve dok se ne iscrpi domaće tržište kvalitetnom robom koja je presedan u svemu ovome. "I od samih proizvođača zahtijevamo kvalitet kako bi se naše povjerenje gradilo i idućih godina", dodao je Terzić.

S.P.

Priredio(la):