TUZLANSKI DOSJE

08.05.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Neki dan sam gledala film koji je snimljen prema istinitom događaju. Riječ je o čovjeku koji je pobijedio na Paul Potts-u. Osjećam ga se i kada je izašao tek na audiciju, jer je taj snimak u kojem se vidi moć njegovog tenora i osuševljenje publike, dosta vrtilo po NET-u, a film govori o njegovom životu. Da nije prema istinitom događaju rekla bih da režiser više pretjera, zbog svega što mu se u životu dešavalo. Koliko poteškoća, problema sa zdravljem, okolinom, ali na kraju uspjeh. Dobro je da sam znala da će na kraju uspjeti pa mi je bilo lakše kada sam gledala koliko tuge može biti u nečijem životu. Iako simljen sa dozom patetike, film je ipak poručuje da kad nešto nosimo u srcu od toga ne treba odustajati. Ne treba se miriti ako nam već nešto ne da mira.

Prekrasan je dan, još je sunčano ali sve su prilike da će biti kiše. Kod nas se posebno ne spominje ali danas se obilježava Dan majki. Nama je više 8. Mart dan za majke iako imaju svoj dan.

Iako je lijepo vrijeme, mnoge ne samo majke nego i žene, će danas dan provesti u rintanju po kući. To se sprema, kuha, pere, pegla, često drugima smeta, ali sve kao da se mora, kao da od toga sve zavisi. Kao da je mjerilo vrijednosti žene njen odnos prema kući. Jednom mi je svekrva rekla da sam se rano naučila pameti, i to jer je vidjela da sam kao mlada supruga, poslije majka, znala sve ostaviti i ići negdje na izlet, igrati se sa djetetom a posao neka čeka. Sve se to stigne i uradi, a vrijeme koje ne provedemo sa dragim ljudima zauvijek je izgubljeno.

Kada je opuštenost i odnos prema mnogo ćemu u pitanju, nekad stariji mogu učiti od djece. Kada nemaju neke obaveze u vezi učenja, školarci i studenti će da spavaju, hodaju, izlaze, čitaju, gledaju TV, sjede ta računarom, svojim pametnim telefonima, jednostavno opuštati se ili kako odgovore na pitanje šta radiš – ništa.

Pa tako drage žene, naučite nešto i od djece, igrajte se i ne radite ništa, ništa a puno za sebe. Mislim kad vam ovo kaže snaha kojoj svekrva skida kapu molim da se uvaži.

Pozdrav

S.M.


Evo i snimka, kada Paul Potts tek izađe a zube je inače slomio dok je bježao od djece koja su ga svakodnevno maltretirala.

Priredio(la):