TUZLANSKI DOSJE

09.05.2016.
Danas na Slanoj Banji
Odata počast poginulim braniteljima Tuzle i civilnim žrtvama rata
Tuzlarije


Deveti maj obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. U organizaciji Gradske uprave tim povodom su na spomen obilježjima na Slanoj Banji položeni vijenci i odata počast svima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma kako u Drugom svjetskom ratu tako i u toku agresije na našu zemlju od 1992 do 1995. godine.

Tuzlarije


Iako je Dan pobjede nad fašizmom obilježava već sedam decenija, fašizam nije pobijeđen, povremeno se slabije ili jače manifestuje u raznim segmentima društva, te su je svako obilježavanje ujedno i prilika da se govori o štetnosti fašitičkih ideja.

Tuzlarije


- Ovaj dan znači mnogo, najveće zlo dvadesetog vijeka je fašizam. Moramo obilježavati dane atnifašizma, 9.maj je dan prve velike pobjede nad fašizmom. Kada antifašisi zašute, tada fašisti progovore. Imamo širenje neonacizma u cijelom svijetu. Nama je obaveza podsjećati na borbu protiv antifašizma i njegovati je na različite načine, rekao je danas gradonačelnik Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Vijenci su položeni ispred spomenika na Trnovcu, zatim biste Josipa Broza Tita i heroja NOR-a, spomenika Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, Poginulim braniteljima Tuzle i BiH (1992 -1995) kao i civilnim žrtvama rata.

S.M.

Priredio(la):