TUZLANSKI DOSJE

09.05.2016.
Dobrodošlica Zlatnim ljiljanima
Gradonačelnik Imamović: Donijeli ste nam ovdje radost i sunce
Centralna ceremonija obilježavanja Dana zlatnih ljiljana za područje Federacije Bosne i Hercegovine, kojoj prisustvuje oko 800 dobitnika najvećeg ratnog priznanja, ove godine održava se u Tuzli i posvećena je 15. maju, odnosno bitci na Brčanskoj Malti, u Tuzli.

Tuzlarije


Zlatni ljiljani su se nakon svečanog defilea na Panonskim jezerima, šetnjom kroz Tuzlu, uputili ka BKC-u, gdje je upriličena i svečana akademija.

Tuzlarije


U ime grada domaćina, prisutne je pozdravio i uputio riječi dobrodošlice, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović:

„Dobitnici najviših ratnih priznanja, Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke, dobrodošli u Tuzlu. Donijeli ste nam ovdje radost i sunce. Mi kažemo da je ovo srce Bosne, jer u Srebreniku se rodio Ban i najslavniji bosanski kralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić, čiji smo spomenik, sagradili u gradskom parku, okamenili i bronzom ukrasili štit sa ljiljanima. Onaj ko je predložio da Dan zlatnih ljiljana, bude 9 maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, pozlatilo mu se. Armija BiH, MUP BiH i OS BiH su prva vojna sila, koja se, oružjem, suprotstavila novom fašizmu u Europi. BiH je bila žrtva fašističke agresije, i prvi koji su se suprotstavili novom talasu fašizma u Europi su bili ljudi u uniformama AR BiH i MUP-a BiH. U ime građana Tuzle i lično ime zahvaljujem se na tome. Sigurno je da će naši poginuli drugovi, saborci i vi, Zlatni ljiljani, biti upisani zlatnim slovima u istoriju Europe, jer fašizam je vječita opasnost za čovječanstvo. Kada antifašisti zašute, tada fašisti progovore – izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Priredio(la):