TUZLANSKI DOSJE

09.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Danas je u Tuzli bilo baš lijepo. Iz raznih krajeva stigli dobitnici najvećih ratnih priznanja. Mnogi nisu više među živima, neki su i odlikovani posthumno pa je došla njihova rodbina. Vrijeme je poslužilo pa je sve proteklo u najboljem redu. Kada je počeo defile, koji je pratila muzika karakteristična za svaki Korpus, bilo je dosta emotivno. Ratna vremena su u mnogima negdje potisnuta, a onda kada su čuje muzika koja asocira na to vrijeme dolazi do nekih posebnih osjećanja.

Tuzlarije


Drago mi je da je centralna svečanost održana u Tuzli, moguće da je tome kumovao i sadašnji federalni ministra za boračka pitanja Salko Bukvarević ali u svakom slučaju, dobro je. Mislim da su gosti biti zadovoljni.

Tuzlarije


Mnogi su bili prvi put na Panonici pa se slikali. Bilo bi mi draže da su pripremili veliko jezero za slikanje jer na njegovom početku ima onih zelenih naslaga koje ne djeluju baš lijepo. Nije neki prizor za turističku razglednicu.

Tuzlarije


Na Banji je bilo dosta gužve jer se danas obilježavao i Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. Zadnjih decenija puno je priče o buđenju fašizma, neonacističkim pokretima tako da je daleko od toga da je fašizam pobijeđen, dobro je jedino što je svijet davno utvrdio da su to negativne i opasne vrijednosti i da u odnosu na fašističe pojave zauzima jasan stav.

Kako rekoh vrijeme je predivno, toplo je, jedino što je u kućama još hladno ali nećemo kukati.

Tuzlarije


Od kulturnih dešavanja da spomenem da će u Narodnom pozorištu glumačka ekipa Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Vilim Matula i Rakan Rushaidat tuzlanskoj publici izvesti predstavu "Jazavac u Kerempuhu", autorski projekat Olivera Frljića, jednog od najhvaljenijih ali i najprovokativnijih reditelja današnjice. Reditelj Frljić je sa "Jazavcem" napravio odličnu satiru trenutnog stanja društva, a publici je to predstavio u formi stand-up komedije. U Međunarodnoj galeriji portreta se može pogledati izložba plakata Dejana Slavuljice.

Javljaju da je poznata glumica Neda Arnerić pala sa balkona te da je teško povrijeđena.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 3 djevojčice i 10 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 237 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 096.05.2016. godine krv su darovala 2433 davaoca.

Priredio(la):