TUZLANSKI DOSJE

09.05.2016.
Glogova kod Bratunca:
Obilježena 24. godišnjica stradanja bošnjačkih civila
U okviru obilježavanja stradanja Bošnjaka Bratunca od 1992. do 1995. godine, danas je u Glogovoj kod Bratunca obilježena 24. godišnjica od ubistva 65 bošnjačkih civila ovog sela. Tim povodom u mjesnoj džamiji proučen je Jasin i Tevhid, te Fatiha na masovnoj grobnici, pored džamije. Upriličen je i historijski čas na kojem su se prisutni podsjetili na stradanja u ovom mjestu 1992. godine.Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.

Najmlađa žrtva bio je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Srpski agresori su u Glogovi uništili domove bosanskih muslimana, svu privatnu imovinu, lokalnu džamiju sravnili sa zemljom i protjerali sve Bošnjake koji su boravili u selu.

Tuzlarije


- Ovaj zločin je bio organizovan, naređen je i na koncu izvršen. Nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek se trebamo okupljati u što većem broju, kako bi sjećanje na naše nevino ubijene vječno živjelo. Žalosna je činjenica da se danas zločinci spominju kao heroji - kazao je efendija Haris Čomić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Obilježavanje Dana genocida počinjenog nad Bošnjacima Bratunca se nastavlja sutra, 10. maja u naselju Suha gdje će biti otkriveno spomen obilježje civilnim žrtvama rata iz ovog mjesta. Također, Bratunčani će obići masovnu grobnicu Suha koja se smatra najtužnijom grobnicom na ovom području. Na tom je mjestu 1992.godine ubijeno 38 civila, među kojima žene i u poodmaklom stadiju trudnoće, te djeca, od kojih je najmlađe imalo svega tri mjeseca, a najstarije jedanaest godina. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Istog dana planirana je i posjeta fiskulturnoj sali nekadašnje Osnovne škole "Vuk Karadžić", gdje su dovođeni, mučeni i ubijani Bratunčani.

U srijedu, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod Gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeni tabuti sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza. Bratunčani će se prisjetiti i ubijenih civila u Konjević Polju.

Za 13. i 16. maj predviđeno je učenje tevhida za šehide sela Voljavica i Pirići.

Podsjećamo, u samo nekoliko dana, 1992.godine, u Bratuncu su ubijena 603 bošnjačka civila, a više od 20.000 Bošnjaka je nasilnim putem protjerano iz svojih domova.Hiljade kuća je oštećeno ili srušeno, a svi islamski vjerski objekti na području opštine Bratunac su do temelja srušeni. Oko Bratunca je locirano na desetine masovnih grobnica u kojima se i danas pronalaze posmrtni ostaci mučki ubijenih civilnih žrtava.

Za ratne zločine u Bratuncu osuđene su tek tri osobe. Miroslav Deronjić je priznao zločin u selu Glogova, te je u Haagu osuđen na 10 godina robije. Umro je pri kraju izdržavanja kazne od duge i teške bolesti. Također, pred Sudom BiH su osuđeni Mirko Todorović i Miloš Radić zbog učešća u zarobljavanju grupe od 14 civila Bošnjaka 20. maja 1992. godine u selu Borkovac, te njihovom odvođenju na strijeljanje.

S.P.

Priredio(la):